Leena Krohnia pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä ajattelijoista. Hän on myös finlandiapalkittu kirjailija. Krohn on jo jonkin aikaa ollut huolissan sananvapaudesta, jota rajoitetaan nykyään enemmän kuin fanaattisten taistolaisten aikana 1970-luvulla. Yhteistä 70-luvulle on se, että nytkin on suuri rikos ajatella eri tavalla – ja naivi idealismi ja puritaaninen halu oikeudenmukaisuuteen.

Tuoreessa kirjassaan Mitä en koskaan oppinut Krohn ottaa painokkaasti kantaa tämän hetken polttavampiin asioihin. Hän toteaa, että esitetystä suvaitsevaisuudesta huolimatta, esitetyistä ylevistä tavoitteista huolimatta käsitteitä kuten ”turvallinen tila” ja ”kulttuurinen omiminen” käytetään sananvapauden kaventamiseen. Krohn heittää bensaa liekkeihin ja kysyy, pitääkö nykyvaatimusten mukaan pedofiilia esittävän näyttelijän olla itsekin pedofiili, vai kuka saa esittää ja ketä.

Krohn kyseenalaistaa Judith Butlerin 1990-luvulla esittämän teorian, jonka mukaa sukupuoli on sosiaaalinen rakennelma: ”Filosofisesti se näkemys, että ihmisen sukupuoli on mielessä eikä lihassa ja materiassa, edustaa äärimmäistä idealismia.”

Kuten taistolaisuus, myös nykyine mielipiteenkontrolli on vasemmistolaista liikehdintää.

Krohnin mukaan 2020-luvulla on ”väärinajattelijoita!, joista pyritään eroon. Julistetun ”oikean” etiketin rikkomisesta tulee seuraamuksia. Cancel-kulttuurin myötä vuosikymmenten takaa voidaan kaivaa kommentteja tai muita, joiden avulla voidaan masinoida potkut, tuhota ”väärinajattelijan” ura ja elämä.

– Sananvapauteen vaikuttaa tällä hetkellä sosiaalinen paine, konformismi eli yksilön mukautuminen enemmistön mielipiteeseen, poliittinen korrektius sekä itsesensuuri. Jos eksyy kovin kauaksi mielipidekäytävän ulkopuolelle, siitä seuraa sosiaalisia sanktioita. Ja ne riittävät hiljentämään monet, koska tällaiset sanktiot heilauttavat ihmisen marginaaliin, sanoo Krohn Ylelle.

Krohn ihmettelee sitä, että intersektionaalisen feminismiä ja cancel-kulttuuria julistavat tahot eivät suostu puhumaan poliittisesta islamista, joka pahin uhka sananvapaudelle.

Lue lisää: Debatti: Valtio ei voi määrätä sukupuoltani

Lue lisää: Kansallisteatterin näytelmä syytettiin transvastaiseksi, mutta sitten selvisi, että kyseessä oli väärinkäsitys

 

Haluatko ottaa julkisesti kantaa? Kirjoita puheenvuro ja ota meihin yhyeyttä!