Translain muutos voi tuoda paineita muuttaa asevelvollisuuden sukupuolisidonnaisuutta, pohditaan Suomen kuvalehdessä.
Translain lopullisesta muodosta ei ole vielä tietoa. Lain muutos on ollut vireillä jo kymmenisen vuotta. Äskettäin lain säätämiselle saatiin vauhtia pika vauhtia riittävän kannatuksen keränneellä kansalaisaloitteella. Vaikka translaki onkin viime vaalien jälkeen ollut hallitusohjelmassa, se ei tunnu etenevän. Tulppana on ilmeisesti keskustapuolue.
Lue lisää: Stubbille vetoomus translaista
Lue lisää: Kansalaisaloite translain uudistamisesta saavutti tavoitteen päivässä
Puolustusministeri, keskustan Antti Kaikkonen toteaakin Suomen kuvalehdelle, että vielä ei ole tiedossa, missä muodossa translaki lopulta esitetään. Hän otti kantaa kysymykseen, vaikuttaako translaki asevelvollisuuteen, sitä hän ei usko.
Turun yliopiston prosessioikeuden professori Johanna Niemi sen sijaan on sitä mieltä, että translain muutos voi vaikuttaa asevelvollisuuteen. Niemi toteaa asevelvollisuuden olevan nykyisellään miehiä syrjivä käytäntö, jonka muuttamiseksi on suuria paineita jo nyt. Tasa-arvolain mukaan asevelvollisuus ei kuitenkaan voida pitää miehiä syrjivänä. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kuitenkin toteaa, että asia jossain vaiheessa kyllä muuttuu, mutta millaiseksi, sitä ei ole esitetty.
Päivitetty 2022-12-23