Suomi sijoittui ILGA:n vertailussa 6. sijalle yhdessä Espanjan ja Ruotsin kanssa. Suomessa toteutuu 65 prosenttia ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi. Sijoitus on pysynyt suunnilleen samana käytettyjen mittaristojen vaihtelusta riippumatta, koska ihmisoikeustilanne ei ole Suomessa parantunut, todetaan Setan tiedotteessa.
Kärjessä on yhä Malta jo kuudetta vuotta. Toiselle sijalle ylsivät Belgia Luxenburg. Ero Maltaan on kuitenkin merkittävä, 20 prosenttia. Mikään Pohjoismaista ei yllä vertailun kolmen kärkeen. Norja on sijalla viisi heti Portugalin jälkeen.
Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamon mukaan sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksien edistämisestä puuttuu kunnianhimo ja osassa Eurooppaa kehitys on räikeän negatiivista.
– Sateenkaari-ihmisten ihmisoikeudet jäävät muiden asioiden ja poliittisten kompromissien jalkoihin. Hyvä esimerkki kunnianhimon puutteesta on hallituksen aikomus säätää vanhemmuuslaki, joka ei millään tavalla vahvistaisi sateenkaariperheissä elävien aikuisten ja lasten oikeuksia. Symbolisten eleiden sijaan tarvitsemme rohkeaa ihmisoikeuspolitiikkaa, jolla uskalletaan parantaa niiden ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia, joita asiat koskevat, Tarjamo sanoo.
Huonoja uutisia: Ihmisoikeuskehitys on täysin pysähtynyt Euroopassa
ILGA-Euroopan mukaan ihmisoikeuskehitys on täysin pysähtynyt Euroopassa. Monessa maassa lainsäädäntöhankkeet ovat pysähtyneet eikä syy ole pelkästään koronapandemian ja taloudellisten haasteiden, vaan kyse on järjestön mukaan myös sateenkaarioikeuksista käytävän keskustelun polarisaatiosta tai sateenkaari-oikeuksien pitämisestä vähempiarvoisena.
Nykytilanteessa on ongelmallista se, että ylevää puhetta riittää, mutta konkreettisia tekoja ei ole.
Lue lisää: Nyt se on päätetty: EU:sta tulee ”lhbtq vapauden alue”
Lue lisää: EU-komission puheenjohtaja: ”LGBTQI-vapaat vyöhykkeet eivät kuulu Euroopan unioniin”
Lue lisää: Puola on EU-maista huonoin lhbtq-väestölle
Suomen sijoitusta pitää paikoillaan etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki ja intersukupuolisille lapsille tehtävät sukupuolipiirteitä muokkaavat lääketieteelliset toimenpiteet, joille ei ole lapsen tietoon perustuvaa suostumusta. Suomessa ei myöskään ole lailla kielletty niin sanottua eheyttämistä eli ei-lääketieteellisiä terapioita, joilla pyritään muuttamaan henkilön sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalista suuntautumista.
Lue lisää: Desmond Tutu ja sadat muut uskonnolliset johtajat vaativat eheytysterapian lopettamista
Kerttu Tarjamon mukaan sateenkaari-ihmisten oikeuksien vahvistuminen on tuskastuttavan hidasta. Hänen mukaansa pientenkin edistysaskelten saavuttamiseen liittyy yhä edelleen kärjekäs sateenkaari-ihmisiä loukkaava ja mitätöivä yhteiskunnallinen keskustelu.
– Se on uuvuttavaa niille ihmisille, joiden elämää se koskee, etenkin lapsille ja nuorille.
– Milloin Suomessa laaditaan sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma?, Tarjamo kysyy.
Päivitetty 2023-02-22