Suomen tasa-arvoinen avioliittolaki ei automaattisesti takaa tasa-arvoa, varsinkin jos tuleva puolisosi on ulkomailta. Jos satut olemaan hetero ja puolisosi on ulkomaalainen, voit avioitua ulkomaisen puolisosi kotimaassa. Avioitumisen jälkeen voitte hakea puolisollesi oleskelulupaa Suomesta. Pelkkä avioliitto ei takaa oleskeluoikeutta.
Tuleva puolisoni on hakenut kaksi kertaa kanssani viisumia Suomeen. Tuloksetta. Tulevan puolisoni kotimaassa Sri Lankassa haetaan viisumia Suomeen Norjan Intian suurlähetystöstä. Myös Suomella on Intiassa Suurlähetystö, mutta oman maani suurlähetystö ei voi auttaa minua mitenkään.
Ensimmäinen viisumianomus hylättiin. Perusteina käytettiin muun muassa syytä, että niin moni tästä maasta hakee viisumia lähteäkseen siirtolaiseksi toiseen maahan. Lisäksi hakija on nuori, eikä hänellä ole lapsia, eikä riittävästi taloudellisia sidoksia omaan maahansa. Hänhän voi vaikka jäädä viisumin umpeuduttua Schengen-alueelle. Norjan Suurlähetystö ei myöskään päässyt selvyyteen meidän ystävyytemme laadusta. Kukapa sitä voi ventovieraiden ihmisten asioista tietääkään? Haimme viisumia ystävyyden perusteella tarkoituksena tutustua toisiimme paremmin myös minun kotimaassani.
Viisumihakemuksen hylkäämisestä voi valittaa tai esittää vetoomuksen. Sen teimmekin ja vastaus vetoomukseen tuli viisi kuukautta vetoomuksen jättämisen jälkeen. Vetoomus hylättiin ja perusteena käytettiin puhjennutta koronapandemiaa.
Emme suinkaan lannistuneet, sillä rakkaus tunnetusti kaataa kaikki esteet tieltään. Haimme viisumia uudelleen noin vuoden kuluttua, tällä kertaa mennäksemme naimisiin Suomessa. Paperitöissä meni oma aikansa. Tulevan puolisoni virkatodistus kävi hänen kotimaansa ulkoministeriössä, sekä Suomen Intian suurlähetystössä laillistettavana. Saatuamme vihkiluvan maistraatista jätimme viisumihakemuksen. Norjan Intian suurlähetystö hyväksyi viisumihakemuksen ja peri vaadittavan korvauksen, 80 euroa. Lisäksi maksoimme jälleen kolmen kuukauden matkavakuutuksen.
Tällä kertaa viisumi hylättiin, koska Norjan Intian suurlähetystö ei ota tällä hetkellä vastaan viisumihakemuksia. Järjellä ajateltuna hakemus olisi tullut hylätä hakemusvaiheessa, eikä vasta nyt. Raha kyllä kelpasi. Norjan käyttämä portaali on selvästi suunniteltu palvelemaan vain Norjaan meneviä, vaikka Norja edustaa kaikkia pohjoismaita viisumiasioissa. Emme hakeneet turistiviisumia, eikä kyseessä ollut lomamatka. On ymmärrettävää, että turismi ei ole suositeltua tänä aikana.
Samaan aikaan esimerkiksi Suomen Turkin suurlähetystö mainosti myöntävänsa viisumin Suomeen pelkän suomalaisen kanssa seurustelun perusteella. Kovin on eriarvoista kohtelu riippuen hakijan kotimaasta. Näitähän riittää.
Olen pyytänyt apua Suomen ulkoministeriöstä voidakseni olla oman rakkaani kanssa. Vastaus nimettömältä ulkoministeriön virkamieheltä on, että Suomella ei ole mitään sanomista Norjan Intian suurlähetystön päätöksiin. Näin tekee itsenäinen Suomi.
Olemme toistamiseen jättäneet vetoomuksen viisumin saamiseksi. Vastauksen saaminen kestää taas viisi kuukautta. Käytännössä oikeusturva on olematon.
Kohta on mennyt 16 kuukautta ilman mahdollisuutta olla yhdessä.
Pandemiasta huolimatta Suomeen on tänä vuonna saatu lennätettyä yli 10 000 henkilöä halpatyövoimaa suomalaisille pelloille entisistä itäblokin maista, pääasiassa Ukrainasta. Rokotuksiakin luvataan. Apu löytyy Suomesta silloin kun sitä halutaan antaa. Suomi on räikeän epätasa-arvoinen maa. Raha ratkaisee, vaikka Suomi ei muka ole korruptoitunut maa.
Meille ei löydy Suomesta apua. Perheen perustaminen Suomessa pitäisi olla perusihmisoikeus Suomen kansalaiselle.
Kovin mielelläni menisin naimisiin tulevan puolisoni kotimaassa ja eläisin hänen kanssaan onnellisena elämäni loppuun saakka. Valitettavasti hänen kotimaassaan ei tunneta samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Itse asiassa samaa sukupuolta olevien sukupuolisuhteet on kokonaan laissa kielletty, kiitos eurooppalaisten siirtomaaisäntien.
Hyvää kansainvälistä Pride-kuukautta!