Kesällä 2020 Pride-kulkueita ei nähty missään. Tänä kesänä on toisin. Viime viikonloppuna massat lähtivät liikkeelle, ihmiset uskaltautuivat jälleen elämään.

Israelin Tel Avivissa nähtiin suuri Pride-kulkue, kun kymmenet tuhannet juhlivat Pride-autojen kuljettaessa toisia iloisia Priden juhlistajia pitkin rantapromenadia. Väkeä oli kuitenkin koronaa edeltäviä vuosia vähemmän, tuolloin osallistujia oli 100 000, turistit eivät vielä pääse kulkemaan kuten ennen.

Pride oli suurin pandemian alkamisen jälkeen järjestetty tapahtumat Israelissa.

Delta saapui myös Israeliin – mutta rokotekattavuus on maailman kärkeä

Israelissa on koronarokotteen saaneita enemmän kuin missään, sillä maa teki Pfizer-BioNTechin koronarokotteesta diilin, jossa se osallistuu rokotteen vaikutusten selvittämiseen aktiivisesti, ja se on ollut se rokote Israelissa. Niinpä Israelissa on toisen rokoteannoksen saaneita eniten maailmassa ja koronarajoituksia on saatettu purkaa. Israelissa myös havaittiin keväällä ensimmäistä kertaa ilmiö, jossa alle 30-vuotialle miehille tuli toisen rokotteen jälkeen sydänlihastulehdus. Ilmiö todettiin sittemmin myös Yhdysvalloissa ja se on nyt lisätty rokotteen mahdollisiin haittavaikutuksiin virallisestikin, mutta kovin yleinen se ei ole ja vaikutukset ovat ilmenneet tyypillisesti alle viikon kuluessa toisesta rokoteannoksesta. Terveysviranomaiset ovat korostaneet, että kaikkien kannattaa silti ottaa rokote. Viime kädessä ratkaisu on kuitenkin yksilön oma.

Deltamuunnos näkyi myös Israelin tartuntaluvuissa viime viikolla, kun tartuntamäärät nousivat kymmenestä yli kahteen sataan. Israelissa päätettiinkiin laajasta rokotekattavuudesta huolimatta palauttaa maskipakko sisätiloihin. Varmaa on, että maailma seuraa tarkkana, näkyykö deltan vaikutus Israelissa sairaalahoidon tarpeessa ja lopulta kuolemantapauksissa ja missä määrin maan suuresta rokotekattavuudesta huolimatta. Israelissa käytössä olevan Pfizer-BioNTechin rokotteen suoja toisen rokoteannoksen jälkeen on brittitutkimusten mukaan lähes täydellinen, 96 prosenttia, sairaalahoitoon päätymistä vastaan.

Onko tartuntoja tarpeellista enää estää – vai voisimmeko alkaa elää

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek totesi eilen mtvuutisille, että Suomessa on lähiviikkoina päätettävä, miten koronatartuntoihin reagoidaan jatkossa, kun riskiryhmät on rokotettu ja siten koronantorjunnan päämäärät saavutettu.

– Mitä tapahtuu ihan parin viikon päästä, Suomen koronarokotusohjelmalle asetetut strategiset päämäärät on minusta saavutettu. Eli tautitaakka on mahdollisimman vähäinen, mahdollisimman harva kuolee tautiin eikä terveydenhuollon kapasiteetti ylity, Nohynek totesi mtv:lle.

Nohynek patistaa pohtimaan, onko tartuntoja tarpeellista enää estää.

 

 

(30.6.2021 klo 11: Lisätty Nohynekin kommentit käsittävä kappale).