Puoli vuosisataa ennen Stonewallin tapahtumia valmistui mykkäelokuva nimeltä Anders als die Andern (Different from the Others). Ainutlaatuinen elokuva on joutunut vuosien varrella sensuurin, uskonnollisten piirien ja kansallissosialismin hampaisiin.
Kaikkea materiaalia ei onnistuttu pelastamaan, mutta olemassa olevista katkelmista muodostuu eheä kokonaisuus, joka julkaistiin myöhemmin nykyisessä muodossaan.

Berliiniläistä viulistia Paul Körneriä (Conrad Veidt) suuresti ihaileva Kurt Sivers (Fritz Schulz) toivoo pääsevänsä virtuoosin oppiin. Körner puolestaan viehättyy nuoresta oppilastaan ja miesten välille kehittyy suhde.

Richard Oswaldin vuonna 1919 ohjaama elokuva kiellettiin vuosi julkaisunsa jälkeen. Sensuurilaki rajoitti elokuvan katselun lääketieteellisiin tarkoituksiin. Myöhemmin natsit polttivat suurimman osan sen kopioista.

Vajaan tunnin mittaisen elokuvan juoni rakentuu miesten suhteen ympärille. Takautumissa palataan Körnerin opiskeluaikoihin ja ensimmäiseen homoseksuaaliseen kokemukseen. Mitä olisi elokuva ilman pahista? Tälläkin kertaa kuvioihin astuu mukaan kyseenalaisten motiiviensa ajama kiristäjä, joka uhkaa tuoda miesten välisen suhteen julki. Tapahtumat johtavat skandaaliin, jonka seuraukset ovat peruuttamattomat.

Anders als die Andern

Vaikka mykkäelokuva on draaman kaareltaan melko yhtenevä puhutun elokuvan kanssa, sen kerronta perustuu eleisiin, tyypillisesti liioiteltuihin ilmeisiin ja tarinaa tukeviin väliteksteihin. Rakkautta ja Anarkiaa elokuvafestivaaleilla tarinaa kuljettaa eteenpäin Matias Tynin pianosäestys.

Anders als die Andern

Yksi elokuvan rahoittajista oli Berliinissä samana vuonna perustettu seksologian tutkimuslaitos, jonka erikoisalaa olivat seksuaalinen suuntautuneisuus ja transsukupuolisuus. Alansa ensimmäinen instituutti jatkoi toimintaansa vuoteen 1933, jolloin Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue nousi valtaan ja masinoi hyökkäyksen tutkimuslaitokseen. Rynnäkköjoukot polttivat 10 000 kirjaa ja muuta aineistoa. Instituutin johtaja Magnus Hirschfeld on ollut mukana kirjoittamassa elokuvaa ja esiintyy siinä tohtorin roolissa. Hänen esiintymisensä tuo mukaan dokumentaarista aspektia, jonka tarkoitus oli asettaa kyseenalaiseksi lakipykälä, jonka perusteella homoseksuaalisuus luokiteltiin rikokseksi. Elokuvaan on tuotu mukaan myös opetustarkoituksiin tuotettua kuvamateriaalia.

Anders als die Andern

Tämän päivän katsojan on vaikea kuvitella, kuinka vallankumouksellinen elokuva on ollut ilmestymisensä aikaan. Ajatukset olivat kuitenkin edellä aikaansa, ja useat uskonnolliset yhteisöt yhtenä rintamana ottivat elokuvan silmätikukseen.

Pääosaa esittävä Conrad Veidt (1893-1943) oli aikansa liberaali ihmisoikeusaktivisti, jonka ystäväpiiriin kuului homoseksuaaleja, juutalaisia ja muita kansallissosialismin vainon uhreja. Veidt päätyi Gestapon tappolistalle ja tuli lopulta sen sieppaamaksi vuonna 1934. Vuotta aiemmin Englantiin muuttaneen näyttelijän pelastukseksi koitui diplomaattiset neuvottelut, ja kansainvälisen skandaalin pelko. Sittemmin natsipuolue kielsi Veidtin elokuvat, julistaen tämän maanpetturiksi. Näyttelijän kansainvälisesti tunnetuimmaksi työksi jäi Majuri Strasserin rooli elokuvassa Casablanca (1942).

Vuonna 1961 ilmestynyt, Basil Deardenin ohjaamaa brittiläinen jännitysdraama Uhattu (Victim) on sovitus Oswaldin elokuvasta. Uhatun pääroolissa nähdään Kuolema Venetsiassa elokuvasta tuttu Dirk Bogarde, ja se on ensimmäinen englanninkielinen elokuva, jossa käytetään termiä homosexual.

Niin raflaavalta kuin homopropaganda sanana kuulostaakin, tässäpä teille siitä oppikirjaesimerkki.

 

Anders als die Andern
Anders als die Andern

Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa 16.9.-26.9.2021
Ohjelmisto kokonaisuudessaan: www.hiff.fi Näytöskohtaiset liput myyntiin 9.9.
Viimevuotiseen tapaan osa ohjelmistosta on nähtävissä Festival Scope -alustan kautta www.festicalscope.com.

QX:n Rakkautta & Anarkiaa tärpit täällä!