EU-tuomioistuimen tiistaisen ratkaisun mukaan samaa sukupuolta olevat vanhemmat ja heidän lapsensa tulee tunnustaa koko EU:ssa.
Tuomioistuimen käsittelemä tapaus koski kahta naista ”Kalina” ja ”Jane”, joista toinen on syntynyt Bulgariassa ja toinen Gibraltarilla, yhdessä heillä on Espanjassa syntynyt tytär ”Sara”. Nämä eivät ole heidän oikeat nimensä.
Lapsen syntymän jälkeen äidit toivoivat, että hänestä voisi tulla Bulgarian kansalainen, kun Iso-Britannia oli evännyt kansalaisuushakemuksen, koska äiti on syntynyt Gibraltarilla.
Bulgarian viranomaiset myöntyivät myöntämään lapselle kansalaisuuden, mutta eivät hyväksyneet kahta äitiä. Viranomaiset kieltäytyivät myös kirjoittamasta syntymätodistusta, missä vanhemmiksi olisi merkitty kaksi äitiä. Lapsi uhaksi jäädä vaille minkään maan kansalaisuutta. Tämän seurauksena lapsi ei voinut poistua Espanjasta, missä hän asuu äitiensä kanssa. Kansalaisuuden evääminen rajoitaa lapsen pääsyä terveydenhuollon, koulutuksen ja turvan pariin Espanjassa, perustelivat äidit Bulgarian valtiota vastaan nostamassa syytteessä.
Huolimatta siitä, että Bulgaria ei tununnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoja eikä rekisteröityjä parisuhteita katsoi EU-tuomioistuin, että valtio rikkoi Euroopan unionin perusoikeuskirjan 7 ja 24 artikloja, jotka määrittelevät yksityis- ja perhe-elämää ja lapsen oikeuksia. Valtion kieltäytyessä tunnustamasta perhettä se riistää tai vakavasti vaikeuttaa lapsen ja toisen vanhemman välistä suhdetta, kun se rajoittaa hänen vapaata liikkuvuuttaan samaa sukupuolta olemisen perusteella.
Tuomioistuimen ratkaisun mukaan Bulgarian on myönnettävä ”Saralle” henkilöllisyystodistus tai passi, joka kaikkien muiden EU-maiden on hyväksyttävä.
– Iloitsemme ratkaisusta ja emme malta odottaa, että saamme ”Saran” paperit, jotta voimme viimein yli kahden vuoden jälkeen tavata perheitämme, sanovat kaksi äitiä ILGA-Euroopan tiedotteessa. Meille on tärkeätä olla perhe, ei vain Espanjassa, vaan missä tahansa maassa Euroopassa. Vihdoin se on totta!
Arpi Avetisyan ILGA-Euroopasta pitää ratkaisua tervetulleena ja lainaa EU-kommission puheenjohtajan Ursula von der Leyenia: ”Jos olet vanhempi yhdessä maassa, olet sitä kaikissa maissa”.
– Tämä on todellakin todiste siitä, että EU on tasa-arvon unioni ja odotamme näkevämme sateenkaariperheiden nauttivat oikeudestaan vapaan liikkuvuuteen ja muihin perusoikeuksiin samoilla ehdoilla kuin kaikki muutkin, jatkaa Svetisyan.
– On tärkeätä, että tuomio pantiin täytäntöön välittömästi eikä vain ”Saran” ja hänen perheensä osalta, vaan yleisesti kaikkia muitakin samassa tilanteessa olevia koskien.