Tämä on hyvin erikoinen tilanne. Yhtäältä Päivi Räsäsen homofobista julistusta ei tule hyväksyä, semminkään koska niissä on kyse – ehkä ensisijaisesti – omille vanhoillisille lahkolaisille suunatusta kampanjasta. Toisaalta on oltava varovaisia siinä, mitä lähdetään poistamaan.

Syyttäjän vaatimus on herättänyt kummastusta, sillä poisto on Ylen oma asia. Yle onkin käräjäoikeudelle antamassaan vastineessa vastustanut poistovaatimusta, se katsoo, että tiedonvälityksen tehtävä on kertoa kiistanalaisistakin näkökulmista etenkin kun sellaisia esittää Räsänen lailla valtaa omavaa henkilö. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kommentoi Iltalehdelle, että syyttäjän vaatimus on ainutkertainen ja hämmästyttävä, hänenkin mukaansa kyse on tuomioistuimen kannasta huolimatta Ylen sisäisestä asiasta.

Dystopian klassikossa Vuonna 1984 (1949) George Orwell kuvasi valtion, jossa historiasta poistettiin koko ajan henkilöitä ja tapahtumia ja historiaa kirjoitettiin uudeksi. Pian toisen maailmansodan jälkeen kirjoitetussa romaanissa kyse toki oli diktatuurin pönkittämisestä, väärien mielipiteiden ja henkilöiden poistamisesta.

Mutta kun kitkeminen kerran aloitetaan, mihin vedetään raja? On muitakin haastatteluja ja tekstejä, joissa homoseksuaaleja solvataan vastaavalla tavalla kuin mitä Räsänen on tehnyt. Esimerkiksi Yle Areenssa on Kielletty kaupunki: Homoseksuaalisuus ja homoerotiikka vuodelta 1991. Tässä arvokkaassa aikansa kuvassa ei päästä oikeastaan lainkaan puhumaan erotiikasta, kun politiikkovieras pakottaa keskustelun pyörimään sen ympärillä, että homous on hänen mielestään sairaus.

Homofobien puheet ovat väärin ja ne tulee tuomita, mutta historian siivoaminen ei johda mihinkään hyvään. En halua nähdä, enkä kuulla homofobisia kommentteja, mutta en usko että edeltävässä ajassa tapahtuneen kommentoinnin poistaminen johtaisi mihinkään hyvään, paitsi että se korostaisi entuudestaan Räsäsen martyyriasemaa, se edesauttaisi ilmiön toistumista tulevaisuudessa, kun emme enää voisi opettaa ”näin sanoi se ja se ja se oli väärin, näin ei kukaan enää sanoisi”.

”Ohjelman esittäminen on ollut perusteltua. Tiettyjen osien poistaminen ohjelmasta tekisi Räsäsen mielipiteiden kriittisen tarkastelun vaikeaksi”, Ylen vastineessa perustellaan. Kyseisen haastattelun aikaan samasta aiheesta oli paljon julkista keskustelua, josta myös QX kirjoitti, Räsänen oli poliisitutkinnassa juuri osittain samoista rikoksista kuin nyt, mutta silloin poliisi totesi että rikosta ei ole tapahtunut, sittemmin valtakunnansyyttäjä katsoi toisin ja tätä oikeudenkäyntiä käydään nyt. 2019 keskusteltiin kiivaasti myös samaa sukupuolta olevien vihkimisestä.

Ruben Stillerin Mitä Jeesus ajatteli homoista? (2019) on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Homokeskustelujen historiasta kiinnostuneen kannattaa myös vilkaista Ylen Ajankohtaisen kakkosen homoillat.