Tekniikan alan opiskelijoista he, jotka identifioituvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin pelkäävät syrjinnän vaikeuttavan tulevaa uraansa, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimus, joka julkaistiin viime viikolla.
Hlbtiq+ -opiskelijoista syrjintää pelkää kolminkertainen määrä (46%) muihin opiskelijoihin verrattuna (12%). Hlbtiq+ -miehet pelkäävät syrjintää yhtä paljon kuin ei-vähemistöön kuuluvat naiset (22%).
Hlbtiq+ -opiskelijoista 68 prosenttia on huolissaan jaksamisestaan työelämässä, mikä on selvästi korkeampi lukema kuin niillä (42%), jotka eivät vähemmistöön kuulu.
Tutkimuksen tekijät pitävät syrjintäpelon syynä tekniikan alan vahvoja ennakkoluuloja.
– Tekniikan alalla käsitys siitä, kuka alalle sopii ja kenen osaamista uskotaan, on usein kapea. Jos työyhteisössä voi olla oma itsensä ilman pelkoa syrjityksi tulemisesta, saman energian voi hyödyntää itse työhön, TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh sanoo tiedotteessa.
Hlbtqi+ -opiskelijat ovat kokeneet myös häirintää ja epäasiallista kohtelua alan töissä useammin (23%) kuin ei-vähemmistöön kuuluvat naiset (18%). Tämä on ilmennyt esimerkiksi sopimattomana vitsailuna.
– Osalla tutkimukseemme vastanneista on kokemus esimerkiksi siitä, että työpaikalla on OK kertoa vitsejä vähemmistöistä. Tällainen kokemus heikentää uskoa siihen, että työelämä on hyvä ja tasapuolinen kaikille.
Tutkimukseen vastasi 3 260 TEKin opiskelijajäsentä syksyllä 2021. Vastausprosentti oli 18. Vastaajista 9 prosenttia koki kuuluvansa seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön, kertoo tiedote.
TEK oli ensimmäinen ammattijärjestö, joka lähti Helsinki Priden kumppaniksi ja on nyt mukana kolmatta vuotta.
Päivitetty 2022-06-07