Viime vuosikymmenen lopulla pridelippu sai ensimmäisen päivityksensä lähes 40 vuoteen. 1978 San Franciscossa esitelty, alunperin kahdeksan raitainen, lippu sai 2017 Philadelphiassa kaksi raitaa takaisin, tosin nyt ne olivat ruskea ja musta – eivät enää sateenkaaren värejä. Syyt pridelipun päivitykseen olivat Yhdysvaltojen sisäpoliittisessa ilmapiirissä ja syy päivitykseen inklusiivinen, värilliset ihmiset koettiin syrjään jätetyiksi.
Lisää päivityksiä seurasi pian. Kiistanalainen progressiivinen (pride)lippu esiteltiin jo seuraavana vuonna. Daniel Quasarin 2018 desiginissa alkuperäinen sateenkaarilippu antaa tilaa värillisiä ja sukupuolivähemmistöjä kuvaaville väreille, jotka on asetettu sen päälle. Lippua on arvosteltu, koska Quasar on rekisteröinyt sen oikeudet ja tekee sillä rahaa. Progressiivisen lipun seuraava versio otti mukaan lisää sukupuolivähemmistöjä, interseksuaalit saivat oman värinsä. Progressiivinen lippu on nähty yleislippuna käytössä meilläkin Helsingin kaupungintalolla ja joissakin myymälöissä, sen tuoreempi versio nähtiin viime kesänä Spondan kauppakeskusten prideliputuksessa Helsingissä.
Uusin päivitys progressiivisesta lipusta peittää sateenkaarilppua vielä enemmän, kun aiempien progressivisten lippujen elementtien ohella sen päälle tuodaan punainen sateenvarjo, joka symbolisioi seksityöntekijöitä.
Uuden progressiivisen lipun designin teki ensin seksityöntekijöiden oikeuksien – ja PrEPin – kannattaja Jason Domino jo 2020, vuotta ennen interseksuaalien lisäämistä. Nyt tämä virhe jatkumossa on korjattu Lukas Berredon tuoreessa designissa, joka sisältää interseksuaalit ja seksityöntekijät.
Sekistyöntekijöillä oli tärkeä rooli Stonewallin mellakoissa, he olivat Stonewall Inn -kapakan keskeistä asiakaskuntaa.
Domino toteaa tällä viikolla kirjoittamassaan twiitissä, että queer-yhteisöissä yhä marginalisoitujen tulee saada lisää näkyvyyttä. Tämän näkemyksen mukaan lippu päivittyy lähitulevaisuudessa lisää, ainakin fetissiyhteisö on vielä näkymättömissä.
Sateenkaaren päällä ei enää vain ole juurikaan tilaa jäljellä. Sosiaalisen median kuohunnasta päätellen pridelipun uudistus on saavuttanut lakipisteensä. Päivityksillä on toki lähtökohdiltaan ymmärrettävä ja hyvää tarkoittava pyrkimys, kiinnittää huomio lhbtqi+ liikkeen sisäiseen epätasapainoon. Tai ainakin väitettyyn sellaiseen, sillä mitä tämä epätasapaino todellisuudessa tarkoittaa? Lipunpäivitykset ovat niin oleellisesti kytköksissä Yhdysvaltojen sisäisiin ristiriitoihin, että niistä on muualla vaikea saada kiinni, eivätkä ne täällä vaikuta samalla tavalla.
On myös yksi täysin kiistaton tosiasia, 1978 esitelty sateenkaarilippu on yhteisöllisyyden symboli, joka käsittää kaikki. Pelkillä lipun raidoilla eivät koetut epäkohdat muutu. Yhteisöllisyys olisi kuitenkin tärkeää, kun jo saavutettuja oikeuksia uhataan jo lähes jokaisessa valtiossa.
Meillä on pitkä talvi aikaa jännittää, mikä lippu liehuu Helsingissä ensi kesänä. Vaikka progressivisen lipun 2. versio näkyi Forumissa ja City Centerissä, Rautatieasema, Sanomatalo ja yliopisto liputtivat perinteisellä sateenkaarilipulla.
Päivitetty 2023-06-17