Vihdoin se tapahtui. Yli 1o vuoden aktivistien työ ja odotus ja lukuisat pettymykset saivat sinettinsä 1.2.2023, kun translaki vihdoin hyväksyttiin. Translain kanssa samanaikaisesti ovat olleet vireillä avioliittolain ja äitiyslain muutokset, jotka hyväksyttiin jo paljon aiemmin. Paitsi. Kaikki translakiin vaaditut muutokset eivät toteutuneet, sisällä on myös aloite niin kutsuttujen eheytyshoitojen kieltämiseksi
Kansalaisaloite Ehjänä syntynyt luovutettiin eduskunnalle 2021 lokakuussa ja se sai tunnisteen KAA 10/2021 vp. Tällä hetkellä KAA 10/2021 vp asiantuntijakuulemiset ovat kesken sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Viimeinen merkintä on päivämäärällä 27.10.2022, jolloin asiantuntijakuulemisia on päätetty jatkaa. On epätodennäköistä, että se ehtii enää eduskunnan päätettäväksi ennen ensi kevään vaaleja, silloin se raukeaa, kuten kansalaisaloitteille vaalikauden päättyessä käy.
Setaa ennen Suomessa ajoi ihmisoikeuksia Psyke ry. Sen toiminnasta yhteiskunnan muuttamiseksi kerrotaan puhdin kadonneen, kun homoseksuaalisten tekojen rangaistavuus poistettiin rikoslaista 1971. Toimintaa jatkoi vasemmistolainen ja militanttisempi Seta.
Avioliittolain muutos ei enää merkinnyt suuria kaikille seksuaalivähemmistöihin kuuluville. Kun se saatiin, aktivismin tavoitteet olivat yhä etäämmällä omasta elämästä ja kokemuspiiristä. Useimmille on mahdollista elää omana itsenään. Syrjintä on kielletty, vaikka täysin kadonnut se ei olekaan, tuskin tulee kymmeniin vuosiin olemaankaan, tuskin koskaan. Länsimaat ja meidän käsityksemme ihmisoikeuksista eivät ole ainoat tässä maailmassa, suurempi osa ihmiskunnasta elää toisenlaisissa kulttuureissa.
Sympatiaa transoikeuksia kohtaan on ollut laajasti, mutta suurempaa paloa on ihmisen vaikea löytää seikkoihin, jotka eivät itseä tai omia läheisiä kosketa.
Nyt kun merkittävät muutokset transoikeuksiin on saatu, mistä löytyy vielä virtaa ja yhdessä pitäviä tekijöitä hlbtqi+ ihmisten kesken?
Pian translain tultua hyväksytyksi, Seta lähetti sparrauskirjeen, jonka viesti oli, että vielä on työtä jäljellä. Epäkohtina mainitaan translain määräämän ikärajan, täysi-ikäisyyden, muuttamisen lasten oikeuksiin vedoten ja intersukupuolisten aseman parantaminen. Kolmantena todetaan tiedon lisäämisen tarve.
Kun homoseksuaaliset teot oli poistettu rikoslaista 1971, kirjoitti Psyken puheenjohtaja (nimeä ei ilmoiteta tekstin yhteydessä) Helsingin Sanomien mielipidepalstalle sunnuntaina 24. joulukuuta 1972. julkaistussa puheenvuorossaan näin:
”Psyken päämäärä on seksuaalinen samanarvoisuus. Vuoden 1971 lainuudistus ei ollut riittävä. Vastaisille uudistuksille sopii mallimaaksi Norja, jonka laista homoseksuaalisuuspykälä on poistettu kokonaan.”
”Homoseksuaalisuuden suhteen asiat kehittynevät parempaan suuntaan vähitellen. Suurimman hyödyn vapauttamisesta saa enemmistö, jonka ei tarvitse enää ahdistua luonnollisista ”toisenlaisista” hellyydentunteistaan, joita melkein jokaisella on. Vaikeimpaan asemaan jäävät pienet eroottiset vähemmstöt, transvestiiit jne., joiden aseman parantaminen on vielä työläämpää kuin homoseksuaalien”.
50 vuoden takainen teksti on vanhentunut terminologia sivuuttaen nytkin kuvaava.
Korjattavaa on vieläkin, mutta isoja kaikkia koskettavia asioita ei – ei seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä koskien.
Setan ajama alle 18-vuotiaiden oikeus itse päättää sukupuolimerkinnästään jakaa vahvasti mielipiteitä. Se tuli ilmi tässä viikon sisään, kun Helsingin Sanomissa professori kyseenalaisti tavoitteen, Setan Facebookissa julkaisema kommentti sai Setan seuraajilta kannatusta. Mutta Setan Helsingin Sanomiin saama samansisältöinen mielipideteksti ei noin kahdessa kymmenessä ensimmäisessä kommentissa saanut kuin yhden kannattavan kommentin, joka sekin meni vyön alle alkaen mustamaalata Hesarin artikkelissa haastateltua professoria.
Kaikki yhteisöt tarvitsevat liimaa, yhteisen asian. Nyt ollaan, onneksi, tilanteessa, jossa sellaista ei hlbtqi-ihmisillä enää ole. Tähänhän olemme pyrkineet, tämä on ilon hetki ja juhlan paikka.
Silti, on syytä kysyä, mitä ”hlbtqi”-liikkeelle nyt tapahtuu. Yksi syy, miksi tämä kysymys on tärkeää, on että on pysyttävä valppaana, sillä saavutettuja oikeuksia voidaan alkaa viedä pois, mikä on tilanne jopa Yhdysvalloissa. Mutta tämä valppaus jäänee muutaman aktivistin tai muuten asioita seuraavan harteille, esimerkiksi hlbtq-medioiden. Se onkin yksi tärkeimmistä syistä, miksi QX:ää tarvitaan.
Ehkä hlbtqi-liike muuntuu rasismin vastaiseksi liikkeeksi. Merkkejä siitä on nähtävissä jo esimerkiksi pride-lipun muutoksessa. Seksuaalivähemmistöt on viimeisessä versiossa jo lähes heitetty ulos. Etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän vastustamista ei ole mitään perusteita rajata vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Päivitetty 2023-02-04