Maaliskuun 1. päivänä 2002 astui voimaan parisuhdelaki eli laki rekisteröidystä parisuhteesta. Se mahdollisti viimein Suomessa samaa sukupuolta olevan parin parisuhteen virallistamisen. Ensimmäiset rekisteröinnit olivat kuitenkin teknisistä syistä mahdollisia vasta aikaisintaan viikkoa myöhemmin 8.1.2002, silloin heti lain voimaan tultua esteiden tutkimista pyytäneet parit saattoivat saada rekisteröinnin.
Siitä on tänään kulunut 21 vuotta. Eduskunta oli hyväksynyt lain 28. syyskuuta 2001 äänin 99-84. Eduskunnan ”taakkaa” oli helpotettu ja taktisista syistä hyväksyttäväksi tuotiin vain parisuhteen rekisteröinti, adoptio-oikeus oli Paavo Lipposen hallituksen esitykestä jätetty pois, koska yhdessä niitä tuskin olisi saatu läpi. Parisuhdelain tie oli pitkä, lakialoitteen teki jo 1993 Vasemmistoliiton Outi Ojala, allekirjoittajia sillä on 11.
2001 ennen lain hyväksymistä se yritettiin estää. Yli 43 ooo oli allekirjoittanut vetoomuksen lain hylkäämiseksi: perusteena kristilliset arvot, avioliitto haluttiin säilyttää miehen ja naisen välisenä suhteena. Vastustajia löytyi keskustasta, kokoomuksesta ja rkp:stä. Keskustelu eduskunnassa oli värikäs. Äänestyspäivänä lakia vastustavat kristilliset tahot järjestivät polvirukous-tapahtuman. Marssittiin lakia vastaan ja sen puolesta.
Yksi ensimmäisistä parisuhteen rekisteröineistä pareista oli Juhani Viherlahti ja pitkäaikainen kumppaninsa.
– Päätimme hankkia kultaiset sormukset. Menimme kultasepänliikkeeseen tilaamaan sormukset varustettuina asianmukaisilla kaiverruksilla.
– Peräämme tupsahti vuoroaan odottamaan keski-ikäinen pariskunta. Kun he kuulivat keskustelumme myyjän kanssa, naisen leuka loksahti lähes lattiaan. Hän jäi suu auki tuijottamaan meitä. Mies pakeni ilmeisen järkyttyneenä myymälän etäisimpään nurkkaan. Hän pysyi siellä niin kauan kuin olimme paikalla. Poistuimme huvittuneina aiheuttamastamme hämmingistä. Kultasepänliikkeen naisoletettu myyjä suhtautui tilanteeseen täysin luontevasti.
8.3.2002 maistraatissa tuttavaperheen teini-ikäiset veljekset toimivat bestmaneina ja ojensivat virkailijan kehotuksesta meille sormukset.
Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 1.3.2017. Parisuhdetta ei enää voinut rekisteröidä ja aiemmin rekisteröity parisuhde oli mahdollista muuttaa avioliitoksi.
Kaikkiaan 4 216 paria rekisteröi parisuhteensa 28.2.2017 mennessä. Noin puolet vaihtoi sen 1.3.2017 jälkeen avioliitoksi. Niin teki myös Juhani kumppaninsa kanssa.