Kansalaisista jo tuskallisen pitkältä ehkä tuntuneet hallitusneuvottelut saatiin päätökseen ja ministerisalkkujen jakokin on tänään julkaistu.

Orpon hallituksen, joka on oikeistolaisin moneen vuosikymmenneen, hallitusohjelma kulkee otsikolla Vahva ja välittävä Suomi. Tämän päivän tiedotustilaisuudessa tulevien hallituspuolueiden puheenjohtajat ja siis tulevat ministerit kehuivat tuotostaan parhain päin.

Yksi tyytyväinen ylitse muiden on Suomen elinkeinoelämä, joka sai läpi runsaasti vaatimuksiaan tai ehdotuksiaan, osan jopa toivomaansa tiukempina. Niiden vieminen lainsäädännöksi on toki oma prosessinsa, joka ei ilman parkua onnistu.

Sen sijaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisesta ei löydy mitään mainintaa. Onko niistä edes Säätytalolla puhuttu?

EU ajaa eheyttämishoitojen kriminalisointia kaikkiin jäsenmaihinsa, joissa sitä ei vielä ole, osassa on. Suomessa ei.

Marinin hallitus kuppasi eheytyksen kriminalisoimiseksi tehdyn kansalaisaloitteen ala-arvoiseen polittiiseen peliin ja byrokratiaan. Aloite ohjattiin vahingossa tai tarkoituksella valiokuntaan, joka juuri ennen vaalikauden päättymistä sopivasti todettiin vääräksi. Aikaa hukattiin eheyttämistä tarjoavien tahojen kuulemisiin, jopa kahteen kertaan.

Eheytyshoitojen kriminalisoimiseksi tehtiin uusi samansisältöinen kansalaisaloite, joka on jo saavuttanut vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ja tulee etenemään eduskunnan käsittelyyn.

Olisi ollut vastuullista ja esimerkillistä toimintaa ihmisoikeuksien kannalta ottaa kantaa eheytyksen kieltämiseen, kun EU sitä ajaa. Selvää toki on, että kristilliset olisivat heti asettuneet poikkiteloin, sillä juuri kristillisen puolueen kentältä eheyttämistä tarjoavat toimijat tulevat.

Hallitusohjelma on julkaistu valtioneuvoston sivuilla. Siinä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ei mainita mitään. Siellä kuitenkin lukee, että hallitus ”vahvistaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien tilannetta” sote-palveluissa. Tämä voi olla kierteinen ilmaus ja pitää sisällään myös hlbt-ihmisten asemaa, jota ei ole vain kirjaimellisesti käytetty, koska kompromissia ei ole haluttu vaarantaa.

Tosin, muistan kahden edellisen porvarihallituksen pelin avioliittolain ja translain kanssa, eivät odotukset ole korkealla.