Kuanchao yhdessä ystävänsä kanssa, joka ei uskonut homojen olemassaoloon. Kuva: Kuanchao Zhu
He ovat yhtä harvinaisia kuin yksisarviset ja heidät voi käännyttää jauhetulla piparjuurella. Kiinassa miljoonia homoja pakotetaan naimisiin naisten kanssa. Yksi heistä on 24-vuotias Kuanchao Zhu.
Kukaan ei puhu homoista Kiinassa. He eivät ole olemassa, eikä Kuanchao Zhu tiennyt edes olevansa homo; hän ei ollut kuullut ilmaisua koskaan aiemmin. Niin voi käydä kun varttuu pienessä maalaiskylässä Kiinassa, jossa homoseksuaali on yhtä outo kuin satuolento.
– Homot ovat yhtä eksoottisia kuin lohikäärmeet ja yksisarviset. Monille ei ole edes kyse siitä, mitä he pitävät homoista, vaan siitä uskovatko he edes meidän olemassaoloon. Kotona vieraillessani minun täytyy tehdä itsestäni maskuliinisempi, muuten sisarukseni ilkkuvat minua tyttömäiseksi, mutta kukaan ei mainitse sanaa homo.
Heterona toimistolla
Kuanchao Zhu on 24-vuotias ja työskentelee suuressa IT-yrityksessä Shanghaissa. Toimistolla hän on eri henkilö, siellä hän on heteroseksuaali Kuanchao. Jos hänen kolleegansa tietäisivät hänen itse asiassa olevan homo, he ”tappaisivat hänet juoruilulla”.
– Tekisin sosiaalisen itsemurhan, jos tulisin kaapista töissä. Yhtäkkiä joutuisin tekemään ylitöitä myöhään yöhön joka ilta, saisin kaikki epämiellyttävät työt ja kaikki toiveet ylenemisestä olisivat menetettyjä. He kiusaisivat minua kunnes irtisanoisin itseni.
Punaisia homosukkia
Shanghain metropolissa asuu reilu 14 miljoona ihmistä, monet heistä homoseksuaaleja. Mutta se ei tarkoita, että voisi rentoutua. Aina kun Kuanchao syö ravintolassa, on töissä tai kaupungilla, tulee hänen ”jätkäytyä”.
– Niin kauan kuin kun et pukeudu valkoiseen paitaan ja mustaan pukuun poikkeat ihmisten silmissä. Minulla oli esimerkiksi yliopistolla kerran punaiset sukat. Samana päivänä alkoi kiertää huhu, että koulussa on Tóngxìngliàn (homo). Pian osoittautui, että ihmiset tarkoittivat minua. Kukaan hetero Kiinassa ei nähtävästi koskaan pitäisi punaisia sukkia.
”Onko homoja tosiaan oikeasti olemassa?”
Kuanchaon mukaan kiinalaiset eivät halua riidellä tai käyttää väkivaltaa, joten ei ole silminnähtävän vaarallista olla homo Kiinassa. Mutta epäsuora vahinko on tuhoisaa. Voit yhtäkkiä olla työtön ilman koulua, ystäviä, perhettä ja asuntoa. Siksi useimmat valitsevat hiljaisuuden. Kuanchao silti muistaa kun hän tuli kaapista läheiselle tyttökaverilla yliopistossa.
– ”Oletko varma, oletko varma, oletko varma?”, hän kysyi neljä kolme kertaa. ”Onko homoja tosiaan oikeasti olemassa?”, oli hänen toinen kysymyksensä. Lopuksi hän sanoi: ”Uskon, että voisit rakastua tyttöön ja tulla onnelliseksi kuten me muut, jos vain haluaisit.” Ja hänhän on oikeassa, minun täytyy mennä pian naimisiin, Kuanchao sanoo.
Mene naimisiin ja hanki lapsia!
Valtaosa kaikista homoseksuaaleista Kiinassa menee naimisiin heteroseksuaalien kumppaneiden kanssa. Ja Kuanchao on ymmärtänyt, ettei hän ole mikään poikkeus. Hän on perheen ainut poika, ja kaikki toivo suvun nimen siirtämisestä eteenpäin on hänessä
– Kiinassa on sanonta, jonka kaikki tietävät. Se taotaan jokaisen esikoululaisen päähän, sen kuulee kaikkialla ja se kuuluu näin: ”Pahin mitä poika voi tehdä vanhemmilleen, on jättää heidät ilman lapsenlapsia.” Kaikki tietävät, mitä heidän tulee tehdä, homoudella ei ole mitään väliä.
Naimisiinmeno ja lasten saaminen on keskeistä Kiinassa. Mainos kannustaa nuoria ryhtymään toimeen. Vanha nainen kysyy lapsenlapseltaan useita kertoja: ”Joko aviossa?” Kuva: Baihe.
Ei välitä ”länsimaista”
Luonnonlääketiede on suurta Kiinassa. On olemassa kuuri lähes mille vain, ei vähiten homoseksuaalisuutta vastaan. Monet kiinalaiset uskovat, että viettymys omaan sukupuoleen johtuu psyykkisestä vammasta, mutta hyppysellinen kuismaa tai jauhettua piparjuurta taltuttaa vian. Länsimaiden laajemmasta hyväksynnästä ei juuri piitata.
– Kiinalaisista te lännessä olette täysin hassahtaneita, kun sallitte homojen ja lesbojen mennä naimisiin ja hankkia lapsia. Tekemisillänne ja sanomisillanne ei ole juuri väliä. Kiinalaiset välittävät Kiinasta, eivät siitä mitä te hommailette kaukana länsimaissa. Täällä Kiinassa meitä ei tunnusteta, emme ole olemassa, eikä meillä siten luonnollisesti ole suoranaisia oikeuksia.
Kuanchao pitää itsensä ilmaisemisesta, jotain mikä ei ole aina itsestään selvää Kiinassa. Vapaa-ajallaan hän pukeutuu mahdollisimman ei-kiinalaisesti. Kuva: Kuanchao Zhu.
Kiistä, kiistä, kiistä…
Kuanchao unelmoi jonain päivänä esittelevänsä rakastamansa miehen vanhemmilleen ilman häpeää. Mutta juuri nyt se päivä tuntuu kaukaiselta. Hän pelkää naimisiin menoa naisen kanssa, mutta on tietoinen uhraavansa itsensä todennäköisesti, aivan kuten monet kiinalaiset homot tekevät.
– Sillä välin vain kiistän, kiistän ja kiistän, sanoo Kuanchao Zhu.
Kuva: Kuanchao Zhu.
Teksti: Philip Ottoson, käännös: Katja Mentula. Julkaistu alun perin Qx.se:ssä.
Päivitetty 2022-10-04