Jalkapallon Maailmanmestaruuskisat alkavat sunnuntaina 20. marraskuuta. Kisojen isäntämaassa Qatarissa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu ja ”vastakkaisen sukupuolen jäljittely” on kielletty, laki rankaisee sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti eläviä transihmisiä.
Syrjivästä lainsäädännöstään huolimatta Qatar on vakuuttanut, että hlbtq-ihmiset tulevat tuntemaan olonsa tervetulleeksi kisojen aikana kunhan vain kunnoittavat Qatarin perinteitä.
– Haluan vakuuttaa faneille sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, uskontoa ja etnisyyttä katsomatta, että voitte luottaa siihen, että Qatar on yksi maailman turvallisimmista maista ja tulette kaikki olemaan tervetulleita tänne, on Qatarin MM-johtaja Nasser Al-Khater sanonut.
Mutta Human Rights Watchin (HRW) tuore raportti kertoo aivan muuta perustuen qatarilaisten hlbtq-ihmisten lausuntoihin.
HRW dokumentoi vuosina 2019-2021 Qatarin poliisin pidättäminä olleiden tapaukset. Kyseessä on kuusi vakavaa ja toistuvaa hakkaamistapausta ja viisi seksuaalisen häirinnän tapausta.
”Se on kuin mafia. He pidättivät minut kahdesti, kerran olin kaksi kuukautta maanalaisessa eristyssellissä, kerran kuusi viikkoa. He hakkasivat minut joka päivä ja ajelivat hiukseni. He myös pakottivat minut riisumaan paitani ja ottivat kuvan rinnoistani. Pidätyksen vuoksi kärsin masennuksesta. Minulla on edelleen painajaisia ja pelkään liikkua julkisilla paikoilla”, transnainen kertoi HRW:lle.
”[He] hakkasivat minua kunnes menetin tajuntani useita kertoja. Upseeri vei minut silmät sidoittuina autolla toiseen paikkaan, joka vaikutti sisältäpäin yksityiseltä kodilta ja pakotti minut pelottelutaktiikkana katsomaan kun muita hakataan”, kertoi biseksuaali nainen.
”Näin siellä pidätettyinä monia muita hlbt-ihmisiä: kaksi marokkolaista lesboa, neljä filippiiniläistä gaymiestä ja yhden nepalilaisen gayn. Olin pidätettynä kolme viikkoa ilman syytteitä, upseerit ahdistelivat minua seksuaalisesti toistuvasti. Yksi vapauttamiseni ehdoista oli, että suostun käymään psykologilla, joka ”tekisi minusta jälleen miehen”, kertoi toinen transainen, jonka turvallisuusjoukot olivat pidättäneet kadulla Dohassa, koska hän ”jäljitteli naista”.
HRW toteaa raportissaan, että useat haastatellut kertoivat hämmentävän samankaltaisista kokemuksista. Raportissa todetaan myös, että monet haastatelluista silminnähden kovasti pelkäsi puhua HRW:lle.