Cannesissa esitetään tänään Christopher Amosin uusi dokumentti, joka kuvaa Venäjän luisumista totalitarismiin, tarkemmin hlbt-oikeuksien ja hlbt-ihmisten elintilan kaventumista Venäjällä.
One Person Protest on toteutettu kärpänen-katossa -tyylisesti ja se esittää australialaissyntyisen, sittemmin Britteihin muuttaneen pitkän linjan hlbt-aktivistin Pete Tatchellin yhdenmiehen protestin edellisissä jalkapallon MM-kilpailuissa eli FIFA:n 2018 kisoissa Moskovassa.
Dokumentin keskiössä on Tatchellin protestin suunnittelu ja sen toteuttaminen Kremlin edessä. Tapahtumasta on jo viisi vuotta, mutta kaikki pahat merkit olivat jo nähtävillä – jos ne halusi nähdä. Suurin osa maailmaa halusi kuitenkin olla näkemättä, etenkin liike-elämä ja sitä selittelyä olemmekin viimeisen vuoden aikana saaneet kuulla.
2018 protestissaan Tatchell vastusti jo kovassa vauhdissa olevaa Venäjän hlbt-yhteisöä kohtaan harjoittamaa sortoa – homopropagandalaki oli ollut voimassa jo viisi vuotta. Aiheena oli myös Tšetšenian homomiesten vainot ja Putinin epäonnnistuminen sen estämisessä. Oliko mitään yritystäkään?
Dokumentti tuo esiin protestin voiman kansainvälisen medianäkyvyyden saavuttamisessa ja kansainvälisen solidaarisuuden merkityksen yhden valtion vainotuille.
Esiin tulee räikeä ristiriita FIFA:n julkisille puheille tasa-arvon edistämistä ja hlbt-ihmisten kasvavan sorron todellisuus Venäjällä.
Dokumentissa nähdään venäläisten hlbt-aktivistien reaktioita ja kokemuksia.
Edelleen ohjaajan tiedotteessa kuvaillaan Tatchellin projektissaan käyttämistä vastavakoilulle tyyppillistä metodeista, joiden avulla vältteli Venäjän poliisia, tullen kyllä lopulta pidätetyksi, olihan hän protestoimassa julkisella paikalla, joten se oli tapahtuva.
Kyseessä oli 2018 jo Tatchellin kuudes aktivistimatka Venäjälle. Hänet on pidätetty siellä kolmesti.
– Venäjän hiljattain tiukennettua hlbt-vastaista lainsäädäntöään on nyt ensiarvoisen tärkeää, että maailmanlaajuinen yhteisö ei sulje silmiään hlbt-ihmisten vainosta Venäjällä, toteaa Tatchell tiedotteessa.
One Person Protest esitetään Cannesissa keskeneräisenä ennen lopputuotantovaihetta.