Kuluvalla viikollakin homofobia on ollut jälleen osa monessa uutisoinnissa.

Suomessa Haaviston todettiin menettäneen äänestäjiä presidentivaaleissa homoutensa vuoksi. Valkovenäjän Presidentti halveksui avoimesti Saksan julkihomoa ulkoministeriä. Yhdysvaltain esivaaleissa ja muutenkin juuri nyt Yhdysvalloissa käydään kuuman oloista homokeskustelua.

Eilen keskiviikkona islamilaiset ja afrikkalaiset maat marssivat ulos YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksesta, koska kokouksessa käsiteltiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Mm. Pakistanin edustajan mukaan homoseksuaalisuuden laillistamista ei voida hyväksyä. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

YK:n mukaan homoseksuaalisuus on yhä laitonta 76 maassa.

Samaan aikaan ilmassa on myös enenevässä määrin ilahduttavia merkkejä asenneilmapiirin muuttumisesta. Haavistoakin äänesti kuitenkin yli miljoona suomalaista. Homovastaiset kommentit ja lausunnot myös tuomitaan tuoreeltaan ja vahvasti.

Hiljattain Briteissä ammattijalkapalloilijoita sakotettiin, koska he twiittasivat homovastaisia kommentteja.

Jääkiekkoilijat heittävät haasteen

Philadelphia Flyersin Patrick Burke ja hänen isänsä Brian Burke Toronto Maple Leafs -joukkueesta ovat aloittaneet kampanjan arkipäivän homofobiaa vastaan.

Haluamme tehdä pukuhuoneesta turvallisen paikan kaikille urheilijoille sen sijaan, että se olisi paikka peloille, haukkumiselle ja kiusaamiselle. Urheilun arkipäivän homofobian pitää loppua, jotta jokainen urheilija tietää, että ainoa mikä merkitsee on se miten hyvin pelaa, sanoo Patrick Burke Reutersille.

Burken perheelle asia on erityisen tärkeä. Patrickin veli Brendan tuli kaapista treenatessaan collage-joukkueessa 2009 ja kuoli auto-onnettomuudessa vuotta myöhemmin.

Arkipäivän homofobia tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät edes ymmärrä mitä se merkitsee sille lapselle pukuhuoneen nurkassa, joka on homo ja yrittää salata sen, sanoo Patrick Burke.

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen neljässä suurimmassa urheiluliigassa, jääkiekko-, jalkapallo- ja kahdessa pesäpalloliigassa, ei ole yhtään julkihomoa, tekijät kertovat.

Kampanjan videklipeissä esiintyy 30 ammattilaisjääkiekkoilijaa, jotka kertovat kameralle ”jos osaat pelata – osaat pelata” – tarkoittaen, että ovat kiinnostuneita pelikaveriensa taidoista jäällä, ei heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Kampanja jatkaa 2010 julkistetun It Gets Better -kampajan jäljillä. You Can Play keskittyy kuitenkin pelkästään homourheilijoiden hyväksymiseen.

It Gets Better -kampanjasta tehtiin myös suomalainen versio, Kaikki muuttuu paremmaksi. You Can Play -kampanjan videolla haastetaan ammattilaisjoukkueet kaikkialta maailmasta. Miten on Suomen lätkäjoukkueet, lähdettekö mukaan? Syytä olisi.

Aiheesta kirjoitti ensin QX.se