Juha-Pekka Hippi, Setan uusi puheenjohtaja. Kuva seta.fi
”Erilaiset häiriköinnit ja jopa väkivaltaiset iskut Setan ja muiden ihmisoikeuspuolustajien työtä kohtaan, alkaen vuoden 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen tehdystä kaasuiskusta ja viimeksi tällä viikolla hyökkäys rauhalliseen keskustelutilaisuuteen Jyväskylässä, osoittavat työmme tärkeyden. Yhdenvertaiseen Suomeen on pitkä matka”, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi kirjoittaa.
1.2.2013
Olen tänään ollut puheenjohtajana tasan kuukauden eli noin 4 % kahden vuoden toimikaudestani. Suurin osa tehtävästä on siten vielä edessä, siinä missä paljon on vielä oppimistakin. Väistyvä puheenjohtaja onkin yleensä parhaiten perillä tehtävistään hetkellä, jolloin on aika siirtää vastuu eteenpäin.
Setan puheenjohtajuus on vapaaehtoistyötä. Puheenjohtaja nivoo tämän tärkeän luottamustoimen hoitamisen yhteen työnsä, perheensä ja ehkä muunkin elämänsä kanssa. Esimerkiksi Ruotsin sisarjärjestössämme RFSL:ssä puheenjohtajuus on kokopäiväinen toimi. Työsarkaa toki riittää Setan vaikuttamistyölle Suomessakin, usein enemmän kuin mihin kullakin hetkellä pystymme tarttumaan.
Kuitenkin tehtävistä selviää ja ne ovat ihmisen kokoisia. Tämän osoitti viimeksi edeltäjäni Outi Hannula. Outi, suoriuduit kiitettävästi neljän vuoden upeasta panoksestasi Setan eteen. Suuri kiitos vielä siitä Sinulle! Olit minun puheenjohtajani ja siten esikuvani, mistä on hyvä jatkaa.
Kipparin vaihtaminen ei koko laivan kurssia vaihda, varsinkaan kun siihen ei ole tarvetta. Seta jatkaa tänä vuonna vaikuttamista jo meneillään oleviin prosesseihin, kuten translain, tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain uudistuksiin ja tasa-arvoisen avioliittolain aikaansaamiseen.
Miehistökin pysyy samana, enkä ilman Setan todella ammattitaitoista ja sitoutunutta henkilökuntaa olisi uskaltautunutkaan mukaan. Hallituksesta puolestaan löytyy sopiva yhdistelmä konkareita ja uusia tekijöitä, kaikki innokkaina toimimaan Setan hyväksi.
Vaikutamme kukin oman tehtävämme hoitoon myös persoonallamme ja arvoillamme, mitä on kutsuttu puheenjohtajan agendaksikin. Haluan vaikuttaa edelleen etenkin siihen, että kukin meistä, missä ikinä päin Suomea sitten olemmekin, voi ja uskaltaa olla oma itsensä niin kotona, työssä kuin vapaa-ajallakin.
Olen kutsunut tuota joskus asioiden ns. vasenkäteistämiseksi eli normalisoimiseksi. Tarkoitan sitä, että mitä enemmän ihmisillä on tietoa ja ymmärrystä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, sitä helpompi jokaisen on elää ilman tarvetta olla kaapissa ja toisaalta ilman tarvetta selittää olemassaoloaan. Ajan myötä tämä visio kristallisoituu vielä selkeämmäksi.
Erilaiset häiriköinnit ja jopa väkivaltaiset iskut Setan ja muiden ihmisoikeuspuolustajien työtä kohtaan, alkaen vuoden 2010 Helsinki Pride -kulkueeseen tehdystä kaasuiskusta ja viimeksi tällä viikolla hyökkäys rauhalliseen keskustelutilaisuuteen Jyväskylässä, osoittavat työmme tärkeyden. Yhdenvertaiseen Suomeen on pitkä matka.
Juha-Pekka Hippi
Seta ry:n puheenjohtaja
Linkki aiempaan artikkeliin QX.fi:ssä