Seta palkitsi perinteisellä Asiallisen tiedon omena -kunniakirjalla nuortenlehti Demin homo-, bi- ja transnuoret huomioivasta journalismista ja keskustelukulttuurista. Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisuuksien ja sukupuolten moninaisuudesta.

”Demi osoittaa, että seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden huomioon ottava kielenkäyttö ei ole vaikeaa. Lehti näyttää tässä hyvää journalistista esimerkkiä”, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi totesi Tampereella luovuttaessaan kunniakirjan.

Seta kiitti Demiä pitkäjänteisestä ja johdonmukaisesta työstä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tavallistamiseksi. Toimitus on luopunut jutuissa hetero-oletuksesta ja ryhtynyt käyttämään sukupuolisidonnaisten sanojen sijaan neutraaleja ilmaisuja.

”Useimmiten käytämme seurustelukumppaneista sanoja, joista sukupuoli ei välity, kuten muru, kulta, rakas tai ihastus. Jos lehteen lipsahtaa oletus heteronormatiivisuudesta, sähköpostimme tukkeutuu saman tien vihaisista palautteista. Tytöille on ihan tavallista ja oletus, että jotkut tytöt tykkäävät pojista, jotkut tytöistä ja jotkut sekä tytöistä että pojista. Lukijamme eivät tee asiasta numeroa, joten emme mekään”, päätoimittaja Satu Koivisto kertoo.

Hänen mukaan sukupuolineutraali puhetapa tuli lehteen lukijoiden omasta toiveesta reilu viitisen vuotta sitten ja se on ollut toimituksen linjana kolmen vuoden ajan. Verkkokeskustelussa myös nuoret itse puuttuvat hetero- ja sukupuolinormatiiviseen puhetapaan.

 

Palkintopuheenvuorossa puheenjohtaja Hippi kiitteli Demiä myös turvallisen ympäristön luomisesta ja vertaistuesta, mikä edistää nuorten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä yhteisöllisyyttä. Päätoimittaja Koiviston mukaan Demin verkkokeskustelun merkitys nuorisokulttuurille on suuri. Verkkokeskusteluun ovat tulleet mukaan myös nuorisotyön ammattilaiset, kuten Verkkoterkkarit ja nuorisotyötä netissä tekevät Netarit. Nuoret voivat keskustella ennalta sovittuina kellonaikoina myös asiantuntijoiden kanssa.

”En edes voi ajatella tilannetta, ettei Demillä olisi keskustelusaittia. On tärkeää tarjota tytöille paikka, jossa he voivat keskustella keskenään suoraan kaikenlaisista asioista, löytää vertaistukea, vastauksia ja kavereita. Saitin kautta tytöt myös pääsevät yhdessä rakentamaan omia yhteisöjään vaikkapa jonkin bändin tai muun kiinnostuksenkohteen ympärille. Samanhenkiset ihmiset voivat löytää toisensa helposti.”

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus jaettiin Pirkanmaan Setan Leimautumispäivillä lauantaina ja sitä oli vastaanottamassa toimituksen puolesta toimituspäällikkö Aino Miikkulainen.

”Olemme tunnustuksesta todella iloisia ja otettuja. Kaikki kunnia kuuluu kuitenkin lukijoillemme, jotka ovat olleet rohkeita edelläkävijöitä ja saaneet meidät muuttamaan omaa puhetapaamme. Nyt heidän toimintansa saa tunnustusta laajemminkin. Tämä osoittaa jälleen kerran, että tytöissä, tulevaisuuden päättäjissä, on voimaa ja valtaa”, päätoimittaja Satu Koivisto sanoo.

http://www.seta.fi/uutiset.php?aid=17920&k=16207