Suomen ainoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä festivaali tarjoaa taas niin kevyttä viihdettä kuin painavaa asiaa kaikille elokuvan ystäville. Vinokino valtaa tilaa toisin katsomiselle jo 22. kerran.

James Franco. Kuva: vinokino

Festivaalin päätapahtumat järjestetään Turussa 25.-27.10. ja Helsingissä 8.-10.11. Pienimuotoisempia elokuvanäytäntöjä on tänä vuonna myös Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa.

Sundance 2013 -festivaalilla ensi-iltansa saanut draama Pit Stop kuvaa teksasilaisessa pikkukaupungissa asuvia yksinäisiä ja rakkautta kaipaavia ihmisiä. Kuva: Vinokino

Syksyn elokuvakattaus tuo silmien eteen huumoria ja räävitöntä populaarikultturia, kuitenkaan intiimiä kerrontaa unohtamatta. Pitkien ja lyhytelokuvien lisäksi näytteillä on dokumenttielokuvia, joista kotimaisena ensi-iltana loistaa Riikka Kaihovaaran herkkä kuvaus Jotain siltä väliltä omaa identiteettiään etsivästä transsukupuolisesta Ninosta.

Jotain siltä väliltä nähdään Vinokinossa. Kuva: Vinokino

Kansainvälisenä ennakkosuosikkina nähdään James Francon tähdittämä kuuma dokufiktio Interior. Leather Bar. Kuva: Vinokino

Mitä tapahtuu rakkaudelle kun rakastavaisten tiet eroavat? Onko mahdollista palata vuosia sitten päättyneeseen romanssiin ja jatkaa siitä mihin se päättyi? Virginia Despentesin kirjaan perustuva By Bye Blondie elokuva tuo eteemme ikuisia kysymyksiä. Kuva: Vinokino.

Mosquito y Mari on monivivahteinen ja kauniisti kuvattu kertomus urbaanista Amerikasta, teini-iästä, ystävyydestä ja sen hiljaa herättämistä uusista tunteista. Kuva: Vinokino

Jokaisella suositulla high school -tytöllä pitää olla G.B.F. – paras homokaveri. G.B.F. on elokuva, joka tuulettaa stereotypioita parodian avulla myös pintaa syvemmältä.

Festivaalin monipuolinen oheisohjelma vie tanssilattialle ja istuttaa vakavien ihmisoikeuskysymysten pariin.

Helsingissä tartutaan ajankohtaiseen aiheeseen “Homopropagandaa – Sateenkaaritaiteilijat julkisuudessa Suomessa ja Venäjällä” -paneelikeskustelun voimin. Dubrovnikissa lauantaina 9.11 pidettävässä paneelissa ovat mukana mm. kuvataiteilija Tiina-Rakel Liekki, ohjaaja Elias Koskimies ja valtakunnallisen Seta ry:n puheenjohtaja J-P Hippi. Keskustelun päättää lyhytelokuvakooste Oi Venäjä!, joka on paneelin tavoin ilmainen tilaisuus.

Runsaan oheisohjelman, iltabileiden ja workshopien ohella Turussa ja Helsingissä nähdään Tuisku Torkkelin drag queen -aiheinen valokuvanäyttely “There’s no cherry to pop.”

Elokuvalippujen ennakkomyynti alka verkossa noin viikkoa ennen Turun festivaalia.

QX Gay Map: Vinokino