Olympiatason uimari Ari-Pekka Liukkonen tuli helmikuun alussa ulos kaapista Yle:n suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa. Ulostulo nostatti suuren kohun, kaikki valtakunnan mediat uutisoivat siitä. Ulostulosta uutisoitiin myös ulkomailla.
Ari-Pekka Liukkonen toivoisi itse, että homous ei olisi mikään uutinen. Treenikiireiltään hän löysi aikaa QX:lle haastatteluun ja suostui myös valokuvattavaksi vain tätä juttua varten. Mitä Ari-Pekalle kuuluu nyt pahimman kohun laannuttua? Hän täytti hiljattain 25-vuotta ja asuu Jyväskylässä.
Kuva: Mikko Rasila
Millaisia tunteita oma homous sinussa nuorempana herätti?
– Alkuvaiheessa ajattelin että ehkä tämä on vain ohimenevää, ehkä oli kyse jonkinlaisesta hämmennyksestä tai epätietoisuudesta. Tilanteisiin joissa kaverini puhuivat heitä kiinnostavista tytöistä liittyi ulkopuolisuuden tunnetta.
Miksi odotit niinkin kauan ennen kuin kerroit homoudestasi?
– Kyseessä on ollut pitkä prosessi. Kunnolla tajusin homoseksuaalisuuteni vasta Lukion alussa vaikka jälkeenpäin voin muistaa jopa ala-asteelta tilanteita, joissa samaa sukuouolta oleva ikätoveri on vetänyt puoleensa.
– Ainakin ylä-asteella pohdiskelin asiaa itsekseni. Asian sisäistämisen jälkeen asian hyväksyminen vei myös oman aikansa ja senkin jälkeen tuntui helpommalta pitää asia omana tietona, etenkin kun urheilu-ura alkoi viedä mennessään eikä Suomesta tai uintimaailmasta löytynyt ketään avoimesti homoseksuaalia urheilijaa. Ei voinut kuin arvailla mitä asian paljastuminen olisi tuonut tullessaan.
– Koska sanaan homo liittyi poikkeuksetta jonkinlainen negatiivisuus tai iljettävyys, ei asian julkituomista tarvinnut pitkään edes ajatella, päin vastoin asiaa oli parempi koittaa salata kaikinkeinoin.
Auttoiko esim. brittiuimahyppäjää Tom Daleyn ulostulo joulukuussa sinua omassa päätöksessäsi?
– Oma ulostulo prosessi oli jo aika pitkällä tuossa vaiheessa. Suurempi vaikutus oli varmasti aussiuimahyppääjä Matt Mitchamin ulostulolla 2008 ja sillä että tunnen kyseisen kaverin ja pääsin keskustelemaan asiasta ja sain tukea myös siltä suunnalta.
– Eräs kaverini on myös hyvä Tom Daleyn ystävä ja sain myös sieltä vahvistusta että suhtautuminen ulostuloon oli ollut positiivista.
Mitä tarkoitat homosanan negatiivisudella?
– Tarkoitin sanan homo käyttöä urheilupiireissä, joissa homoseksuaalisuus on ollut tabu ja homotteluakin on esiintynyt.
– Urheilun homostereotypia on ehkä osittain tuota mediassa käytettyjä naisellisuutta ja yliseksuaalista ja häiriintynyttä toimintaa tyyliin ”älä nosta tippunutta saippuaa lattiialta jos viereisessä suihkussa on homo”. Suurin ongelma lienee että asiallista keskustelua aiheesta ei urheilussa ole käyty ja sana homo esiintyy käytännössä vain haukkumasanana.
Miksi homous on urheilumaailmassa niin suuri mörkö?
– Ehkä pitkälti juuri tuosta edellämainitusta johtuen. Moni homoseksuaali urheilija kokee että on helpompi esittää heteroa kuin olla avoimesti homo. Pelätään, että avoimuuden seurauksena heidät rinnastetaan pelkästään tuohon homon stereotypiaan.
Onko median homokuva yhä vieläkin liian yksipuolinen? Esitetäänkö homot liian usein uhreina tai hyperaktiivisina bilettäjinä ja hallitseeko tämä liikaa yleistä homokuvaa?
– Mielestäni kyllä, mutta kehitystä on tapahtunut viimevuosina. En ole esimerkiksi koskaan seurannut säännöllisesti Salkkareita, mutta YouTubesta on tullut välillä seurattua ”Elias story” videoklippejä. Aiheen käsittely siellä on ollut mukavan arkista ja monipuolista.
Kuva: Mikko Rasila
Miksi homoudesta kannattaa kertoa?
– Toivoisin että asiasta ei tarvitsisi tulevaisuudessa sen ihmeemmin kertoa, vaan jokainen voisi olla oma itsensä myös seksuaalisuutensa suhteen ilman sen suurempaa asiasta tiedottamista. Joka tapauksessa elämä on helpompaa ilman salailua ja hetero-olettamukset kannattaisi oikaista väärinkäsitysten ja kiusallisten tilanteiden välttämiseksi.
Miten kaapista tulo on vaikuttanut elämääsi?
– Yksi stressitekijä, piilottelu ja salailu, on nyt poissa. Muuten vaikutukset ovat olleet yllättävän vähäisiä. Asiasta ei ole juurikaan kaveriporukassa keskusteltu ja vähäiset keskustelutkin ovat olleet lähinnä positiivista uteliaisuutta tai liittyneet lähinnä ulostulon saamaan suureen mediahuomioon.
Oletko kohdannut vihapuhetta?
– Sain ulostuloni jälkeen noin tuhat viestiä pelkästään netin kautta. Yksikään näistä viesteistä ei ollut lähtökohdiltaan negatiivinen minua kohtaan. Viestit olivat lähinnä kannustavia tai viestin kirjoittaja halusi jakaa oman tarinansa kanssani. Joukossa oli myös joitan aika surullisiakin viestejä joissa esimerkiksi urheilijat kertoivat kuinka he elävät ympäristössä jossa ulostulo ei ole millään mahdollista vaikka asian salailu todella rankkaa onkin.
Olisitko tullut aikaisemmin kaapista, jos olisit tiennyt sen vaikutukset?
– Aivan varmasti. Vielä enemmän ulostuloa olisi helpottanut, jos Suomesta tai oman lajin parista olisi löytynyt joku esimerkkitapaus, todisteena siitä, että homoja löytyy myös urheilun terävimmältä huipulta ja että urheilijankaan ei tarvitse salailla homoseksuaalisuuttaan.
Kuva: Mikko Rasila
Seurusteletko tai tapailetko ketään tällä hetkellä?
– En seurustele. Tässä vaiheessa, kun urheilu-uraa on vielä vuosia jäljellä, olisi tietysti hienoa löytää vierelle joku joka tietää mitä urheilijan arki todelisuudessa on. On 6-7päiväistä työviikkoa, paljon reissupäiviä maailmalla ja vähän vapaa-aikaa, joka sekin menee usein lataututuessa seuraaviin treeneihin ja kilpailuihin.
Mikä on seuraava tavoitteesi urheilijana?
– Seuraava tavoitteeni on EM-kilpailut Berliinissä elokuussa ja pidemmällä tätäimellä Olympiavoitto Rio de Janeiron Olympialaisista kesällä 2016.
QX:n uutinen Ari-Pekka Liukkosen kaapista ulostulosta helmikuussa.
Päivitetty 2017-04-27