Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Setan perustamispäivästä tulee torstaina 29.5. kuluneeksi 40 vuotta.
Jukka-Pekka Hämäläinen (vas), Jussi Nissinen, tuntematon ja Vesa-Tapio Valo (Setan arkisto)
Setan juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan monipuolisissa tapahtumissa, joita järjestetään yhteistyössä Setan jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Seta perustettiin 40 vuotta sitten, homoseksuaaliset teot oli poistettu Suomen rikoslaista hetkeä aiemmin. Yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen olivat tavoitteina alusta asti.
Mielenosoitus 1978 (Setan arkisto)
”Tavoitteena oli tehdä homoseksuaalisuudesta luonteva osa ihmisten arkea ja yhteiskuntaa. Ajattelimme toiveikkaasti, että Seta voisi näin tehdä itsestään tarpeettoman”, kertoo Setan perustajajäsen Jussi Nissinen.
Vapautuspäivät 1981 Senaatintorilla Helsingissä (Setan arkisto)
Monet Setan tavoitteista ovat 40 vuoden aikana liikahtaneet eteenpäin hyvinkin paljon, mutta toiset tavoitteet näyttävät olevan vielä kaukana horisontissa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen ja ihmisoikeuspuolustajien näkyvyys ja vaikutusmahdollisuudet ovat kasvaneet sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ovat yhä luontevammin esillä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Pride-juhlijoita vuonna 2011. Kuva QX
”Paljon on vielä tehtävää ennen kuin jokaisella on kaikkialla maailmassa oikeus elää yhdenvertaisesti ja turvassa omana itsenään. Istuvalla hallituksella on Suomessa avaimet käsissään korjata monta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa epäkohtaa.
Translain korjaaminen ja tasa-arvoinen avioliittolaki olisivat hieno syntymäpäivälahja eduskunnalta”, sanoo Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara.
Setan ja Transtukipisteen lisäksi juhlavuottaan viettävät myös jäsenjärjestöt 20 vuotta täyttävät Mummolaakso ja Regnbågsankan 10 vuotta sekä yhteistyökumppani ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Trasek, jolla toimintaa on takana 30 vuotta.