Vinokino 2014 starttaa tänään perjantaina Turussa Jo 23. kertaa järjestettävää elokuvafestivaalia vietetään Turussa koko viikonloppu 26.10. saakka. Helsingissä Vinokino näkyy 7.–9. marraskuuta.
Monipuolisen elokuvatarjonnan lisäksi festivaaleilla on paljon oheisohjelmaa kuten Drag Queen- ja Drag King -työpajat, sarjakuvapaja, näyttelyitä ja iltabileitä.
Out in the Dark nähdään Vinokinossa. Kuva: Vinokino
Osa elokuvista on nähtävillä myös Jyväskylässä 24.–25.10., Oulussa 25.–26.10. ja Tampereella 30.10.–2.11. Elokuvissa on ajankohtainen trans-näkökulma.
Vinokino kertoo tänäkin vuonna elokuvan keinoin tarinoita transihmisistä, heidän perheistään ja sukupuolen moninaisuudesta. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että Suomi polkee lainsäädännöllään transihmisten oikeuksia monin eri tavoin.
Vinokino on itsemääräämisoikeuteen perustuvan lainsäädännön puolella, ja haluaa tehdä osuutensa lisäämällä tietoisuutta sekä herättämällä keskustelua.
52 Tuesdays -elokuva on 16-vuotiaan Billien ja hänen sukupuolenkorjausprosessia läpikäyvän äitinsä tarina. He tapaavat joka viikko tiistaisin vuoden ajan. Elokuva kertoo näistä tapaamisista ja heidän keskusteluistaan.
Boy Meets Girl -elokuvan päähenkilö on transsukupuolinen ja elokuva kertoo ennen kaikkea siitä, että sukupuolet ja suuntautuneisuudet eivät ole rajoituksia.
Sundancen elokuvajuhlilla ihastuttaneessa Chelsea McMullanin ohjaamassa My Prairie
Home -dokumentissa tai oikeastaan dokumentti-musikaalissa artisti Rae Spoonin modernit folk-kappaleet nivoutuvat yhteen hänen oman elämäntarinansa kanssa. Musiikkia ja puhetta yhdistelemällä Rae kertoo avoimesti sukupuoli-identiteettinsä muotoutumisesta, päätöksestään käyttää itsestään they-pronominia, sekä lapsuudestaan uskonnollisuuden ja ongelmaisten perhesuhteiden puristuksessa. Rae Spoonin musiikki on herkkää ja valloittavaa.
My Prairie Home, kuva: Vinokino
Koko ohjelma Vinokinon sivuilla.
Lue myös: Pirjo Honkasalo Vinokinon suojelija