Turkissa saatetaan valita maan ensimmäinen avoimesti homo parlamenttiin kesäkuun vaaleissa, siitä huolimatta, että konservatiivisuus on pinnalla myös muslimienemmistöisessä valtiossa.
Ehdokkaana on hlbti-aktivisti 37-vuotias Baris Sulu. Hän on aiemmin hakenut lupaa avioitua samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa, turhaan. Ennakkotapauksen käsittely on yhä kesken oikeusasteissa.
Deva Özenen on transsukupuolinen ehdokas ja hän on käynyt kampanjaansa suhteellisen vapaamielisessä rannikkokaupunki Izmirissä.
Homoseksuaalisuus ei ole ollut rikos Turkissa vuoden 1858 jälkeen, mutta se on silti kaikkea muuta kuin hyväksyttyä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kutsunut homoseksuaalisuutta ”seksuaaliseksi mieletymykseksi, joka on islamilaisen kulttuurin vastainen”.
Sateenkaaren väreihin maalatut portaat Istanbulissa 2014. Kuva: Sami Montell
Turkissa on yleinen asevelvollisuus ja Turkin armeija luokittelee homoseksuaalisuuden psyykkiseksi sairaudeksi.
Turkissa on silti tietyn tasoinen hyväksyntä ja moni hlbti-vähemmistöön kuuluva voi elää maassa normaalia elämää, sanoo Amnesty Internationalin tutkija andrew Gardner.
Toisin kuin sen naapurissa olevilla arabivaltiossa, Turkissa on näkyvä homoskene. Suurimman kaupungin Istanbulin vuosittainen gay pride- marssi kokosi viime vuonna yhteen yli 100 000 osallistujaa. Monet tulivat naapurivaltioista, joissa gay pride -tapahtumat ovat kiellettyjä. Suosittu transsukupuolinen laulaja Bülent Ersoy on populaarikulttuurin roolimalli. Julkisuuden henkilöillä on helpompaa, syrjintä kohdistuu tavallisiin ihmisiin ja riippuu sosioekonimisesta asemasta.