Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa, mutta kirkko ei salli jatkossakaan kirkollista vihkimistä samaa sukupuolta oleville pareille.
Helsinki Pride -kulkue järjestäytymässä Tuomiokirkon edessä kesällä 2015.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen on keskiviikkona ottanut kantaa voimassa olevaan avioliitto-oppiin. Kirkkohallitus oli pyytänyt selontekoa seurakuntien ja papiston tueksi avioliittolain muutoksen ollessa lähellä.
Avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Pappi ei saa vihkiä homopareja eikä siunata heidän avioliittoaan, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Jos pappi kuitenkin niin tekisi, tapaus käsiteltäisiin hiippakunnassa.
Pappi voi kuitenkin rukoilla maistraatissa avioliiton solmineen homoparin kanssa, päätti piispainkokous.
Helsingin Sanomien mukaan arkkipiispa Kari Mäkinen painottaa, että kirkko suhtautuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin osana kirkkoa, ei ongelmana.
Myöhemmin syksyllä valmistuu kirkkohallituksen oikeudellinen selvitys avioliittolain muutoksen vaikutuksista kirkkoon.
Piispainkokouksen kannanotto nosti mielipiteiden aallon ja nosti myös kirkosta eronneiden määrään heti keskiviikkona 2,5 kertaiseksi 250 ihmiseen.
Piispa Irja Askola Helsingin hiippakunnasta ymmärtää reaktioita. Askola kertoi Helsingin Sanomille, että moni odotti kirkon sallivan homoparien vihkimisen ja siunaamisen kuten kaikissa muissakin Pohjoismaissa. Askola on ollut aikaisemmin Helsinki Priden suojelijana.
Osa papeista ei noudata piiaspainkokouksen linjaa
Ylen uutiset kertoo kahdesta helsinkiläisestä papista, jotka aikovat vihkiä ja siunata homopareja maaliskuusta alkaen kun uusi avioliittolaki tulee voimaan.
Toni Fagerholm ja Liinamaria Roos kertoivat Ylelle suhtautuvansa tyynesti mahdollisiin kurinpidollisiin seurauksiin. Fagerholm näkee kurinpidolliset toimet vain osana keskustelua, dialogina joka on pakko käydä kun sen aika on.
– Jonkun pitää olla ensimmäinen, jolla palaa pinna ja kaataa markkinapöydän. Ihmisoikeuskysymykset eivät koskaan mene eteenpäin, ellei ole porukasta nousevia ihmisiä, jotka sanovat ”ei hitto, nyt vain mennään”, Roos pohti Ylelle.
Päivitetty 4.9.2016 lisätiedoilla