Viime viikonloppuna moni media uutisoi Hesburgerin työntekijästä, joka uhkasi sylkeä asiakkaan hampurilaiseen. Iltalehti, MTV ja Talouselämä kertoivat näin – totuus olikin jotain ihan muuta. Naruja veteli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Kuvakaappaus Hesburgerin Twiitistä.
Ensinnäkään kyseessä ei ollut uhkaus, eikä se tapahtunut paikan päällä, kuten Iltalehden, MTV:n ja Talouselämän jutut lukaisemalla saattoi luulla.
Hesburgerin työntekijä oli suuresti harmistunut yhden asiakkaan Donald Trumpin kannattajien käyttämästä lippalakista. Työntekijä kirjoitti Twitter-tililleen ”20 minuuttia ennen sulkemisaikaa sisälle astuu jäbä Make America Great Again -lippalakki päässä. Ois tehnyt mieli sylkästä sen purilaiseen.” Tilanne tapahtui viime keskiviikkona USA:n presidentinvaalien ratkettua.
Perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen onnistui selvittämään Hesburgerin työntekijän anonyymistä Twitter-tilistä huolimatta työntekijän henkilöllisyyden. Kyseessä oli nuori transihminen ja Tynkkynen jakoi tämän aikaisemman ja nykyisen nimen julkisuuteen.
Hesburger reagoi nopeasti ja erotti kyseisen transnuoren.
Tällä viikolla ammattiliitto Pam puuttui asiaan ja tuomitsee irtisanomisen. Sen tuomitsevat myös työoikeuden asiantuntijat.
– On täysin eri asia ilmaista mielipiteenään jotain kuin toteuttaa uhkaus. Julkisuudessa olevista tiedoista ilmenee, että kyseessä on henkilön mielipide eikä aikomus toteuttaa ajatusta. On myös hyvä huomioida, ettei julkisuus tai somekohu vähennä työnantajan velvoitteita tai alenna työsuhteen päättämiskynnystä, sanoo PAM:in tiedotteessa ratkaisupäällikkö Arja Pohjola.
Yksittäisen henkilöön kohdistuvan lokakampanjan lisäksi myös Hesburger on yrityksenä joutunut sosiaalisessa mediassa levinneen lokakampanjan vastaajaksi. Yritykselle hetkessä virranneet, kampanjasta peräisin olleet viestit aiheuttivat tilanteen, jonka he pyrkivät ratkaisemaan itse parhaimmaksi näkemällään tavalla.
PAM muistuttaa, että sosiaalinen media on voimakas välinen jakaa tietoa ja kokemuksia sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Väärin käytettynä se voi myös toimia vääristävänä ja ihmisten yksityisyyttä loukkaavana areenana, jossa moraali ja etiikka, sekä yleinen oikeustaju hämärtyvät nopeassa tiedonvälityksessä.
PAM toivoo yrityksiltä, työnantajilta sekä kaikilta henkilöiltä malttia vastaavissa tilanteissa. Valemedialle, uhkailulle tai ihmisten pelottelulle ei saa antaa jalansijaa.
PAM ei halua, että Suomeen syntyy työpaikoille pelon ilmapiiri, jossa kuka tahansa voi joutua vihakampanjan kohteeksi sanoessaan mielipiteitä.
Klikkejä jahtavaa media sen sijaan porskuttaa. Iltalehti antoi runsaasti tilaa Sebastian Tynkkyselle myös selitellä tekemisiään.
Malliesimerkki populistien jytkytyksestä. Millaiset kuntavaalit meillä ensi vuonna mahtaakaan olla?
Lähteet: Pam, Vesan Linja, Talouselämä
Päivitetty 2017-03-25