Viisitoista kirkolliskokousedustajaa eri puolilta maata ovat valmistelleet kirkon avioliittokäsityksen laajentamista ehdottavan aloitteen ensi toukokuussa kokoontuvalle kirkolliskokoukselle. Aloitteessa esitetään, että kirkollinen avioliittoon vihkiminen olisi mahdollinen myös samaa sukupuolta oleville pareille. Yksittäistä pappia ei kuitenkaan velvoitettaisi vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, mikäli se on vastoin hänen omaa avioliittokäsitystään.
Samankaltainen käytäntö on otettu äskettäin käyttöön Norjan luterilaisessa kirkossa. Suomen luterilaisessa kirkossa tämä aloite on ensimmäinen, jossa esitetään avioliittoon vihkimisen laajentamista koskemaan homoseksuaaleja pareja.
Kansainvälisesti katsoen Suomen evankelis-luterilainen kirkko liittyisi avioliittoon vihkimisen laajennuksella muiden pohjoismaisten sisarkirkkojen ratkaisuihin. Luterilaisen kirkkoperheen sisällä joidenkin kirkkojen tekemät perinteisestä avioliittokäsityksestä poikkeavat ratkaisut ovat aiheuttaneet jännitteitä. Ratkaisusta voi seurata myös ekumeenisia haasteita. Mahdollisten jännitteiden syntyminen ei ole kuitenkaan syy, jonka takia kirkot jättäisivät tekemättä perusteistaan ja toimintaympäristöistään johtaen omia ratkaisujaan.
Norjan kirkossa tunnistettiin ja tunnustettiin se, ettei asiassa saavuteta yksimielisyyttä. Piispainkokous esitti kirkolliskokoukselle samaa sukupuolta olevien avioliiton hyväksymistä, kuitenkin niin, että eri tavoin ajatteleville taattiin omantunnon vapaus. Tämän lisäksi samaa sukupuolta olevien vihkimiseksi ja siunaamiseksi laadittiin oma toimituskaava, joka hyväksyttiin alkuvuodesta 2017.
Suomen kirkon todellisuus muistuttaa tälle hetkellä enemmän Norjan kuin Ruotsin kirkon tilannetta. Niin Norjassa kuin Suomessa kirkko ei ole siunannut rekisteröityjä parisuhteita. Taustalla molemmissa kirkoissa voi nähdä sen, ettei asiasta ole saavutettu riittävää yksimielisyyttä. Norjan kirkko on etsinyt omaan tilanteeseensa aktiivisesti ratkaisua ja löytänyt sen. Suomen kirkossa asia on vielä kesken ja ratkaisematta. Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle olisi luontevinta etsiä samansuuntaista ratkaisua kuin Norjassa on tehty.
Sovittelevalla aloitteella etsitään ratkaisua kirkkoa pitkään hiertäneeseen kysymykseen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Tavoitteena on, että erilaiset avioliittokäsitykset voisivat elää kirkossa rinnakkain.
Allekirjoittajat katsovat, ettei avioliittokäsityksestä tule tehdä kirkkoa hajottavaa tekijää. Raamattua voidaan tulkita eri tavoin ja erilaisia näkemyksiä on kunnioitettava.
Koska aloite tähtää kirkon ykseyden säilymiseen ja avioliittokysymyksen ratkaisuun, aloitteen tekijät uskovat, että aloite saa kannatusta eri tavoin avioliittoon suhtautuvilta. Kysymys avioliitosta on uskon ytimeen nähden toissijainen kysymys.
Aloitteen tekijät toivovat, että aloite lisäisi rakentavaa keskustelua ja ratkaisisi kirkossa syntyneen kiistan avioliitosta. Aloitteella halutaan turvata homoseksuaalien, mutta myös muiden kirkon jäsenten tasavertaiset oikeudet kirkossa.
Aloitetta ovat valmistelleet Jukka Hautala (Ylivieska), Markku Orsila (Seinäjoki), Aulikki Mäkinen (Kuopio), Olli-Pekka Silfverhuth (Pirkkala), Marjatta Pulkkinen (Kiuruvesi), Jukka Harvala (Ylivieska), Maria Kaisa Aula (Viitasaari), Tiina Reinikainen (Joensuu), Mirjami Mäntymaa (Lapua), Rolf Steffansson (Porvoo), Elina Karttunen (Tampere), Juha Tanska (Hamina), Åsa A. Westerlund (Raasepori), Kari Aakula (Orivesi) ja Bo-Göran Åstrand (Pietarsaari).
Allekirjoittajat, joiden joukossa on sekä pappis- että maallikkoedustajia, ovat Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.
Myös muiden kirkolliskokousedustajien on mahdollista vielä allekirjoittaa aloite 15. maaliskuuta mennessä. Kirkolliskokous kokoontuu kevätistuntoon 2.5.2017 Turussa.
Päivitetty 2017-03-25