Amerikkalaiset Kiina-asiantuntijat ja entiset tiedusteluviranomaiset ovat huolestuneet käyttäjien tietojen yksityisyydestä sen jälkeen kun kiinalainen teknologiayritys sai haltuunsa maailman laajimmin käytetyn homodeittisovelluksen Grindrin. Asiantuntijoiden mukaan Kiinan hallitus voisi vaatia käyttöönsä herkkiä ja noloja yksityiskohtia miljoonien ei-kiinalaisten toiminnasta.
Viime viikolla Kunlun Group sai päätöksen Grindrin koko osakekannan hankinnan itselleen. Grindr kertoo sillä olevan 3,3 miljoonaa käyttäjää päivittäin. Kiinalainen tekniikkajätti osti 60 prosenttia Grindristä jo kaksi vuotta sitten tammikuussa 2016 ja hankki nyt loput osakkeet. Grindr on ilmoittanut, että Kunlunin vastaa nyt johtajien asettamisesta yritykselle. Grindrin perustaja ja entinen toimitusjohtaja Joel Simkhai jättää nyt yhtiön.
Grindr ei ole menestynyt kovin hyvin Kiinassa, eikä maa ole käyttäjämaiden kymmenen kärjessä.
Grindrin tuloista valtaosa, kolme neljäsosaa, tulee maksullisesta Grindr Xtra -palvelusta ja kolmannes mainoksista. Tulojen hankkimiseksi on aikaisemmin väläytelty käyttäjädatan myymistä, mutta korostettu että henkilökohtaisia tietoja ei kaupattaisi.
Grindrin käyttäjien turvallisuudesta huolestuneet asiantuntijat varoittavat, että Kiinan tiedustelupalvelulla on selkeä pyrkimys kerätä runsain määrin henkilökohtaisia tietoja suuresta ihmisjoukosta ja muodostaa siitä nimien tietokanta, joka voi olla hyödyllinen vaikuttamisessa tai tiedustelussa.
The Washington Post muistuttaa, että Kiinan valtio tarkailee kansalaisiaan massiivisella ohjelmistolla, jonka tietoja tallennetaan. Kauppalehti uutisoi Kiinan valvonnasta tällä viikolla, valvontakameroiden dataa pystytään seuraamaan jopa viikon verran taaksepäin.
Päivitetty 2018-12-21