Trans ry on yhteisölähtöinen sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asemaa yhteiskunnassa edistävä järjestö, kerrotaan järjestön tiedotteessa.
Uuden järjestön toiminnan keskipisteessä on yhteisö. Järjestö yhdistää aktivismin ja asiantuntijuuden ja haluaa edistää yhteisön näköistä aktivismia. Transaktivismin perinnön luvataan olevan vahva.
– Trans ry on kaikenlaisen aktivismin ja vaikuttamisen koti, ja myös turvallinen paikka opetella aktivismia. Yhdistyksessä sitoudutaan kaikessa toiminnassa fyysiseen koskemattomuuteen, toteaa tiedotteessa uuden yhdistyksen puheenjohtaja Panda Eriksson, joka vasta viikko ennen uuden järjestön perustamista erosi Trasekin hallituksen puheenjohtajan paikalta.
Trasek ry vakuuttaa omassa tiedotteessaan, että sen puheenjohtajan ja usean muun hallituksen jäsänen sosiaalisessakin mediassa jakamat eroilmoitukset eivät tarkoita muutosta Trasekin linjassa. Trasek tunnustaa tarpeen ruohonjuuritason aktivismille ja tarpeen uudelle järjestölle.
Trans ry:n hallitukseen kuuluu sekä pitkän linjan transaktivisteja ja -asiantuntijoita että uusia ja nuoria vaikuttajia. Puheenjohtajistossa toimivat puheenjohtajana Panda Eriksson ja varapuheenjohtajana Julia Peltonen. Hallituksessa toimivat puheenjohtajiston lisäksi Utu Förbom, Tinksu Haapalainen, Anna Harjuvaara, Mikael Heikkanen, Valo Inkinen, Eeli Kytönen, Sonja Siikanen sekä Sofia Talarmo.
Trans ry korostaa aktivismia ja vaikuttamista.
– Mielensä osoittaminen on perus- ja ihmisoikeus ja yhteisön jäsenten aktivismin tulee olla koko liikkeen keskiössä, toteaa tuore varapuheenjohtaja Julia Peltonen.
Puheenjohtaja Eriksson toteaa Svenska Ylelle, että transihmisten haukkuminen on niin tavallista, että sitä ei edes pidetä syrjintänä. Hän muistuttaa myös, että transyhteisössä kaikki eivät ole tasa-arvoisia, transnaiset kohtaavat usein epäasiallista käyttäytymistä ja vihapuhetta.
Eriksson toivookin, että Marinin hallitus lunastaa lupauksensa ja vie translakia eteenpäin.
– Olen yllättänyt ja järkyttynyt jos niin ei kävisi.