Norjan tietosuojaviranomainen määräsi tammikuussa gay-maailman deittappien kuninkaalle tuntuvat 10 miljoonan euron sakot. Seuraamus määrättiiin sen jälkeen, kun selvityksissä oli ilmennyt, että grindr jakaa käyttäjien arkaluontoisia tietoja mainostajille, kyse on tietojen luvattomasta jakamisesta. Grindr on myynyt tietoja käyttäjiensä sijainnista, seksuaalisesta suuntautumisesta ja mielenterveydestä.
Sakkojen suuruus määräytyy Grindrin maailmanlaajuisen liikevoiton perusteella ja on siitä 10 prosenttia. Sakkojen suuruuteen vaikutti erityisen arkaluontoisten tietojen jakaminen. Norjan kuluttajaviranomainen perustelikin ratkaisuaan merkkipaaluksi kuluttajien yksityisyyden saralla
– Viraomainen on nyt tehnyt selväksi, että yritykset eivät voi kerätä ja jakaa henkilökohtaisia tietoja ilman käyttäjän suostumusta, sanoi Finn Myrstard Norjan kuluttajaviranomaisesta, kertoo Guardian.
Grindr on kiistänyt vaarantaneensa seksuaalisesta suuntautumisesta kertovia tietoja myymällä käyttäjiensä tietoja, koska osa käyttäjistä on heteroita, mutta viranomainen ei hyväksynyt tätä perustelua, koska Grindr nimenomaan markkinoi itseään erityisesti gay ja bi -yhteisön deittiappina. Norjan kuluttajien järjestön Noybin puheenjohtaja ihmetteli myös Grindrin perusteluja.
– Gay-yhteisölle sunnattu deittiappi siis katsoo, että juuri tuota ryhmää suojelevat säännökset eivät koskekaan heitä.
Oleellista jutussa on se, että Grinrdin tarjoama ”ota tai jätä” -tyyppinen suostumus ei ole riittävä, sitä ei voida pitää kuluttajan antamana suostumuksena ja tällaisen laittoman suostumuksen perusteella myydystä käyttädatasta voi saada isot sakot. Grindr ei ole ainoa sosiaalisen median toimija, joka toimii väärin. Grindr ei kuitenkaan näytä parantaneen käytäntöjään ja se saattaakin saada vielä toisetkin sakot.
Grindr puolustautuu
Grindr on ilmoittanut sen suojelevan käyttäjiensä yksityisyyttä ensiluokkaisella tavalla verrattuna muihin sosiaalisen median toimijoihin ja noudattavansa EU:n tietosuojamääräyksiä. Grindr on todennut, että nyt määrätyt sakot perustuvat 2018 tilanteeseen jolloin yrityksen yksityisyyskäytännöt olivat erilaisia.
Alunperin yhdysvaltalainen Grindr oli muutaman vuoden kiinalaisen pelialan yrityksen omistuksessa, mutta USA:n tiedusteluviranomaisten vaatimuksesta kiinalaisten oli myytävä se ja viime keväästä Grindr on jälleen ollut USA:laisen yrityksen omistuksessa.
Lue lisää: Selvitys paljastaa: Grindr myy HIV-statuksesi, suuntautumisesi ja painosi!
Lue lisää: USAn vaatimus kiinalaisille omistajille: Myykää Grindr