Martin Schreck oli keskeisin voimahahmo Setan perustamisessa ja sen puheenjohtaja vuosina 1974-1976. Hän oli ensimmäisiä harvoja seksuaalisuudestaan avoimia gaymiehiä Suomessa.

Schreck kuoli maaliskuun 15. päivänä 2021 Kööpenhaminassa 73-vuotiaana, kertoo Ranneliike.net Schreckin muistokirjoitukessa, hän menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen.

Schreckin panos Setan perustamiselle oli merkittävä. 1969 perustettu keskusteluseura Psyke oli 1971 saanut läpi tavoitteensa poistaa homoseksuaaliset teot rikoslaista, sen jälkeen se ilmoitti, että homot eivät enää vaivaa päättäjiä muilla vaatimuksilla. Tarvittiin uudenlainen taho ajamaan ihmisoikeuksia, tästä tarpeesta ja paljolti Schreckin ansiosta syntyi Seta ry 1974.

”Erityisesti nuorten jäsenten mielestä Psyke näytti taantuneen yhteiskunnallista muutosta vaatineesta liikkeestä sisäänpäin kääntyneeseen, omissa oloissaan viihtyvään, konservatiiviseen, porukkaan. Riitti, kun psykeläiset saivat omissa tapahtumissaan tehdä, mitä halusivat”, kirjoittaa Anssi Pirttijärvi Finnqueer-sivustolla.

Setan perustamisvaiheessa Martin oli se henkilö, joka ”ulkoa tulleena” jaksoi innostaa uuteen hehkuun ihmisiä, jotka olivat turhautuneet Psyken toimintaan ja kaipasivat näkyvämpää ja raikkaampaa yhteiskunnallista asennetta ja toimintaa. Muistan edelleen sen nimenomaan raikkaana tuulahduksena, ikään kuin ikkuna olisi avattu huoneessa, josta happi oli loppumassa. Martin oli mies joka sanoi että Miksi ei tehtäisi ja toimittaisi”, Jussi Nissinen muistelee Ranneliikkeelle.

Schreck syntyi diplomaattiperheeseen ja tottui pienestä pitäen asumaan ulkomailla. Hän muutti Suomesta Tanskaan 70-luvun lopulla ja teki siellä uransa diplomi-insinöörinä.