Britanniassa on menestyneen testauksen jälkeen hyväksytty käyttöön uusi HIV-lääkitys. HIViin ei ole vieläkään parannuskeinoa eikä rokotetta, mutta toimiva lääkitys on ollut jo reilut pari kymmentä vuotta. Tähän asti HIV-lääkitys on vaatinut pillereiden ottamista päivittäin, mutta nyt on otettu uusi edistysaskel, kertoi Guardian tänään.
Britannian HIV-positiiviset voivat elää vielä hieman normaalimmin, sillä uusi lääkitys tarvitsee ottaa vain kerran kahdessa kuukaudessa. Uuden piikin käyttö on hyväksytty Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa.
Kyseessä on ensimmäinen pitkävaikutteinen HIV-lääke.
Uutta lääkettä voidaan tarjota Britanniassa vaihtoehtona niille HIV-positiivisille, joilla on jo entuudestaan toimiva HIV-lääkitys ja alhaiset virustasot.
Britanniassa on noin sata tuhatta HIV-positiivista, Suomessa noin neljä tuhatta.
Suomessa HIV-tartuntoja enemmän heteroseksistä
THL:n tilastojen mukaan vuonna 2020 heteroseksistä tuli enemmän HIV-tartuntoja (29%) kuin miesten välisestä seksistä (26%). Miesten välisestä seksistä saatuja tartuntoja raportoitiin viime vuonna kaikkiaan 35 kappaletta, määrästä reilu puolet (54%) oli ulkomaalaisilla. Tartunnoista suurin osa oli myös saatu ulkomailla (61%), alkuperä ei kuitenkaan ole kaikissa tartunnoissa tiedoissa, vain 88 % se raportoitiin.
HIV-rokote on yhä kehitteillä – tehon ei uskota olevan täydellinen
Parhaillaan selvitetään myös mRNA-teknologialla toteutettua HIV-rokotetta. Koronarokotteellan menestynyt lääkejätti Pfizer on juuri aloittanut ensimmäisen vaiheen ihmiskokeet samalla teknologialla. Rokotteen testaus 56 henkilön joukolla aloitetetaan Yhdysvalloissa. Aiheesta aiemmin marraskuussa haastatteltu asiantuntija arvioi, että HIV-viruksen monimutkaisuuden vuoksi rokotteen teho olisi ehkä 50-60%, 70% olisi jo ihme.
AIDS-pandemia on jatkunut jo 40 vuotta ja se tappaa yhä merkittävän määrän ihmisiä, vuonna 2020 noin 700 000.
Päivitetty 2022-09-21